AI Themabeeld. Foto: REUTERS

Voka: “Helft bedrijven in regio Mechelen-Kempen heeft geen AI-strategie”

De helft van de bedrijven in Mechelen-Kempen heeft geen strategie om AI of andere technologische trends op te volgen en te implementeren. Dat blijkt uit een bevraging van Voka Mechelen-Kempen in het kader van 'Voka Digihub 2.0'. Verdere ondersteuning en begeleiding van de bedrijven is een must, leert het onderzoek.

De Voka-Kamer heeft de voorbije maanden 35 bedrijven in de regio intensief begeleid en ondersteund. Uit de gesprekken met de deelnemende kmo’s blijkt dat de bedrijven grote stappen hebben gezet. “Bedrijven beseffen echt dat ze moeten digitaliseren. Om mee te zijn met hun concurrenten. Of nog beter: om een voorsprong te nemen. We zien duidelijk dat bedrijven meer matuur worden”, zeggen Donaat Dieryck (coördinator digitalisering) en Arne Vanlaer (adviseur digitalisering en innovatie) bij Voka Mechelen-Kempen.

Toch blijkt uit onderzoek van Voka dat de helft van de bevraagde bedrijven géén strategie heeft om technologische trends zoals artificiële intelligentie of virtual reality actief op te volgen én te implementeren. “Dit toont aan dat verdere begeleiding en ondersteuning van de bedrijven een must is”, aldus Dieryck.

150 bedrijven

SIATEC uit Mol is één van de bedrijven die zich de voorbije maanden liet begeleiden. Ze geloven sterk in digitalisering en zien het als een concurrentieel voordeel. “Als groeiend bedrijf is het voor ons essentieel om te blijven investeren in digitale hulpmiddelen. Bij SIATEC stonden we voor een belangrijke uitdaging: het selecteren van een toekomstgericht ERP- en CRM-systeem. Om zo onze bedrijfsprocessen te optimaliseren. Zo’n keuze houdt risico’s in. Fouten in de selectie of de latere implementatie kunnen leiden tot kostbare vertragingen en inefficiënties. Voka heeft ons hierin geholpen. Met een zogenaamde ‘lean-selectieprocedure’. Dat is goed verlopen.”

SIATEC is ook begonnen met trainingen voor de eigen medewerkers om onder meer phishing sneller te herkennen en te rapporteren.