Imec-toren De Imec-toren. Foto: Bart Dewaele

Arenberg-site in Leuven krijgt nieuwe hoogbouw

Er komt een nieuwe hoogbouw in wetenschapspark Arenberg in Leuven. Het gebouw zal, behalve kantoorruimte, ook allerlei diensten aanbieden voor de werknemers in de verschillende bedrijven daar.

In wetenschapspark Arenberg liggen onder meer de vijf bio-incubatoren, waar geneesmiddelen worden ontwikkeld. Er zijn nog andere gebouwen gepland, maar het nieuwe ‘Community Building’ steekt er (letterlijk) boven uit. Met 21.000 vierkante meter kantoorruimte en veertien verdiepingen en ruimte voor restaurants, winkels en events moet het gebouw het gemeenschapsgevoel van het park vergroten.

Stad Leuven en KU Leuven richtten een vennootschap op met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en strategisch onderzoekscentrum Flanders Make om het gebouw af te krijgen. De vergunning is nu afgeleverd en de aanbesteding loopt. De bedoeling is dat het gebouw er tegen 2027 staat.

Imec-toren

Door zijn hoogte zal het gebouw opvallen voor iedereen die Leuven binnenrijdt via de Koning Boudewijnlaan. Ter vergelijking: de vlakbij gelegen Imec-toren telt zestien verdiepingen, de grootste toren van Sint-Maartensdal twintig. Ook de hoogste gebouwen op de Hertogensite tellen veertien verdiepingen.

Het gebouw vult tegelijk de laatste lege plek van het wetenschapspark. Zodra gebouw vol zit, zullen nieuwe bedrijven moeten uitwijken naar andere plaatsen. De stad en de universiteit kijken daarvoor op de langere termijn naar Leuven-Noord langs de spoorweg en CommScope, langs de Diestsesteenweg onder de Scheutsite.

“Kwaliteit van leven speelt voor veel (internationale) topprofielen de doorslag om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Net daar kan het nieuwe community-gebouw een verschil maken. Het wordt een plek waar talenten elkaar kunnen ontmoeten, kunnen uitwisselen en netwerken. Zodat zij zich sneller en beter kunnen verankeren in de stad”, zegt schepen van Economie Lalynn Wadera (Vooruit).