wasbare luiers

Imelda rolt in samenwerking met Snappies project met wasbare luiers uit

Imelda in Bonheiden rolt als eerste Vlaams ziekenhuis een project van wasbare luiers uit op de kraamafdeling, in samenwerking met enkele kinderdagverblijven uit de buurt en het Brusselse Snappies. Als pas bevallen mama kan je na het verblijf in Imelda ook de vuile luiers binnenbrengen en vers gewassen ophalen. Eens je kleintje naar de crèche gaat, neemt men het daar over.

Sinds kort kan je wanneer je bevalt in het Imeldaziekenhuis niet alleen meer kiezen voor wegwerpluiers, maar ook voor een meer ecologische oplossing: wasbare luiers van de firma Snappies. “De zoektocht naar een geschikte partner was niet makkelijk. We zochten niet alleen een leverancier van luiers, maar ook een bedrijf dat zorgde voor het ophalen en wassen van de vuile luiers. Een circulair project dus.”

Samenwerking

Na even zoeken, kwamen ze dus bij Snappies terecht, een jong bedrijf met als missie het afval van luiers drastisch te verminderen met een ecologisch alternatief. “Tot nu toe deden ze dat voornamelijk in het Brusselse. Al snel werd duidelijk dat zij ook de Vlaamse markt wilden veroveren en gingen we rond de tafel zitten”, vertelt Renilde Bastaens, hoofdvroedvrouw Imeldaziekenhuis.

Lees ook: Heb jij een innovatief of spraakmakend product ontwikkeld? Schrijf je dan nu in voor onze Product Made in Awards

“Omdat enkel een ziekenhuis een te kleine afzetmarkt voor ons was, gingen we ook op zoek naar een samenwerking met kinderdagverblijven in de buurt. Zo kwamen we bij de organisatie ‘Kinderopvang in je buurt’ terecht. Dit was voor ons beter haalhaar en zorgde ervoor dat we naast het ziekenhuis vier extra drop- en ophaalpunten konden aanbieden”, vult Aymeric de Pret, oprichter van Snappies, aan.

Verdeelpunten

De wasbare luiers zijn huidvriendelijk want ze zijn gemaakt zonder chemische stoffen en worden gewassen met hypoallergenisch bio-wasmiddel. Zo zijn ze ook een pak milieuvriendelijker. “Het ophalen en deponeren van de luiers kan op verschillende plaatsen hier in de buurt, dat zorgt ervoor dat jonge ouders dichtbij een verdeelpunt vinden”, vertelt Aymeric.
 

wasbare luiers

“Inderdaad, onze vier kinderdagverblijven De rakkertjes, De sjotterkes, Het toverbos (alle drie in Mechelen) en De ravotterkes (in Bonheiden) zijn drop- en ophaalpunten voor wasbare luiers. 87,3% van onze kindjes draagt een wasbare luier. We worden hierin ook goed begeleid door Snappies”, vult Annick Brems, verantwoordelijke ‘Kinderopvang in je buurt’ verder aan.

Lees ook: Primeur voor het Imeldaziekenhuis: “Met artificiële intelligentie kunnen we de patiënt nog betere zorg geven”

“Achter het magazijn van het ziekenhuis is er een droppunt waar altijd vuile luiers kunnen gedeponeerd worden. En op de kraamafdeling kan altijd een nieuw pakket wasbare luiers opgehaald worden. Eens het kindje naar de crèche gaat, neemt de crèche over”, vertelt hoofdvroedvrouw Renilde.

Uittesten

De prijs die je betaalt blijft dezelfde. Op die manier kan je de luiers voor een aantal dagen uittesten. Ga je naar huis en wil je verder gebruik blijven maken van de wasbare luiers, dan krijg je vanuit het ziekenhuis een pakket wasbare luiers mee.