Paccor Kristof Michielsen bij een van de operatoren in het bedrijf. Foto: Guy Van Nieuwenhuysen

Paccor breidt fors uit en werft aan: “Ook Engels wordt een voertaal op de werkvloer”

Paccor, een producent van verpakkingen voor de voedingsindustrie, kiest de weg van de circulaire economie en dat leidt tot een forse uitbreiding van het bedrijf. “We werven achttien operatoren aan en geven Nederlandse taallessen in het bedrijf zelf.”

De naam Paccor doet mogelijk niet meteen een belletje rinkelen, maar Mikopac, destijds de verpakkingstak van koffieproducent Miko wel. Die afdeling werd verkocht aan Paccor, dat in 2021 op zijn beurt een onderdeel van de Deense multinational Faerch werd. “Deze Deense groep zet erg in op de productie van circulaire verpakkingen”, vertelt bedrijfsleider Kristof Michielsen. “De verpakkingen voor de voedingsindustrie die wij hier maken, produceerden we tot nu met zogenaamd ‘virgin’ materiaal. Faerch heeft in Nederland een recyclagebedrijf waarin deze verpakkingen na gebruik kunnen worden verwerkt tot een nieuwe grondstof waarmee we opnieuw verpakkingen voor de voedingsindustrie kunnen maken.”

Dat is een grote stap in de richting van meer duurzaamheid, maar het vraagt wel een aanpassing van de klanten van Paccor en van de consument. “We noemen dat de ‘colour of the day”, lacht Kristof Michielsen. “Er ontstaat een variatie aan kleuren in het materiaal waarmee we onze verpakkingen maken, omdat we vooraf niet weten met welk basismateriaal we aan de slag gaan. We nemen ook een beetje afscheid van de transparante verpakking.”

Grote investering

De nieuwe aanpak is goed nieuws voor de vestiging in Turnhout, want die breidt fors uit. “Een investering van 7 miljoen euro”, legt Kristof Michielsen uit. “In de thermoformafdeling, waar nu tien machines staan, komen er vier machines bij. Dat betekent dat we achttien nieuwe operatoren aanwerven, een uitbreiding van ons personeelsbestand met 10 procent.”

“Welk diploma de kandidaten hebben, vinden we minder belangrijk”, zegt Els Lievens. “Technisch inzicht en de wil om bij te leren zijn wel een vereiste. Daarop screenen we kandidaten met een eenvoudige test. De opleiding geven we in het bedrijf zelf. Een operator moet een machine kunnen bedienen, maar ook onder andere kleine storingen kunnen verhelpen en de machine onderhouden.”

Ook wie het Nederlands nog niet onder de knie heeft, kan solliciteren. “We geven Nederlandse lessen tijdens de werkuren, maar we laten voor het eerst ook het gebruik van de Engelse taal toe op de werkvloer”, vertelt Kristof Michielsen. “We hebben onze ploegleiders opgeleid om ook instructies in de Engelse taal te kunnen geven. Dat is nieuw, een grote stap in onze bedrijfscultuur. We blijven het wel belangrijk vinden dat de werknemers ook de Nederlandse lessen volgen.”

Jobdag

Paccor organiseert een jobdag op woensdag 25 september. “Wie geïnteresseerd is om bij ons te komen werken, mag zich aanmelden”, zegt Els Lievens. “We geven een rondleiding in het bedrijf, zodat kandidaten kunnen ontdekken wat we precies doen en de sfeer al eens kunnen proeven. Ons bedrijf is wel deel van een grote multinational, maar de familiale sfeer van het familiebedrijf dat we destijds waren, is gebleven.”

Paccor is gevestigd achter de site van Miko op de hoek van de Steenweg op Mol en de Noord-Brabantlaan in Turnhout, maar is het best bereikbaar via de bedrijvenzone Beyntel.