Nel Jacobs Foto: Ronny van den Ackerveken

Oudste cafébazin van het land viert 98ste verjaardag: “Ik ga nog zeker door tot ik honderd jaar ben”

In café Nova in de Molenstraat in Baarle-Hertog betaalden klanten zondag slechts 1 euro voor een bier of frisdrank. Uitbaatster Nel Jacobs trakteerde op die manier voor haar 98ste verjaardag. Ze staat al sinds 1953 achter de toog van het café en denkt nog niet aan stoppen.

Toen Nel 71 jaar geleden begon in café Nova, kostte een pintje 4,50 Belgische frank. Dat zou vandaag 11 eurocent zijn. Van het gemeentebestuur van Baarle-Hertog kreeg ze vorig jaar een oorkonde omdat ze de oudste inwoner en cafébazin van de enclavegemeente is. Op dinsdag 17 september werd ze 98 jaar.

“Ik heb besloten om mijn verjaardag op zondag te vieren”, vertelt Nel Jacobs. “Alles kostte maar 1 euro, ook een trappist of een Leffe. Het was heel gezellig en het café zat goed vol. Iedereen kwam een handje geven om me te feliciteren en sommigen gaven ook een kus, want niet iedereen mocht dat. Ik heb veel cadeaus gekregen, vooral bloemen. Cafébazin zijn, dat doe ik nog altijd graag en denk dus zeker nog niet aan stoppen. Als ik honderd jaar word, dan rijden ze me door Baarle en dat wil ik natuurlijk niet missen.”

 

Nel Jacobs
De klanten brachten cadeaus mee voor de jarige cafébazin. Foto: Ronny van den Ackerveken

“Als mijn klanten er zijn, dan ben ik gelukkig. Het café is mijn lust en mijn leven. Op donderdagavond, doe ik open om 18 uur, vrijdag van 16 uur tot middernacht en op zaterdag en zondag de hele dag. Ik doe niet meer alles zelf, maar ongeveer tachtig procent nog wel. Mijn zonen helpen om de beurt op zondag, als het wat drukker is in het café. Alle bestellingen doe ik nog zelf, ook de betalingen en naar de bank gaan. In het café kan alleen met cash geld betaald worden. Ik wilde ooit wel een cursus volgen om met de computer te leren werken, maar dat kon niet omdat ik het café moest openhouden”, zegt Nel.

Ziekte

Disco Nel, de naam die ze kreeg van enkele jonge klanten, denkt dat haar bezigheid als cafébazin heeft geholpen om de hoge leeftijd te bereiken. “Ik ben heel zwaar ziek geweest en lag in het ziekenhuis. Mijn kinderen hadden al afscheid genomen, maar toch ben ik genezen. Toen de dokters me vroegen hoe ik de ziekte overwonnen heb, antwoordde ik dat ik het café niet kon missen. Volgens een van de artsen zou dat in mijn onderbewustzijn hebben gespeeld en ben ik daardoor hersteld”, vertelt de jarige.

Nel Jacobs
Vorig jaar kreeg Nel Jacobs een oorkonde van de gemeente omdat ze al 70 jaar café Nova uitbaat. Foto: Robin Fasseur