Themabeeld serre Themabeeld. Foto: Geert Herman

Dochterondernemingen van Leuvense Arvesta bouwen volledig geautomatiseerde serre in VS

Van der Hoeven Horticultural Projects en Hortiplan, merken van AVEVE-moeder Arvesta, hebben in het Amerikaanse Virginia een volledig geautomatiseerde serre voor bladgroenten gebouwd. "Geen mens raakt de sla aan voordat die de supermarkten bereikt."

De semi-gesloten kas heeft een oppervlakte van 5,5 hectare en is volgens de bedrijven “een van de meest geavanceerde ter wereld”. De kas van Better Future Farms gebruikt ongeveer 90 procent minder land en 87 procent minder water dan vollegrondtechnieken, dankzij geavanceerde technieken zoals precisielandbouw.

“Deze aanpak garandeert het hele jaar door een aanvoer van verse bladgroenten van hoge kwaliteit en voldoet aan de toenemende vraag naar verse producten, terwijl de arbeidsvereisten tot een minimum worden beperkt”, aldus Emanuel Marreel, business director voor Hortiplan.

Lees ook: Heb jij een innovatief en spraakmakend product ontwikkeld? Schrijf je dan in voor onze Made in Awards

“Dit project is een gamechanger voor duurzame landbouw”, zegt Niek Depoorter, CEO van Arvesta. “Better Future Farms toont het ongelooflijke potentieel van moderne technologie in de landbouw en zet een nieuwe standaard voor omgevingsverantwoordelijkheid. We hopen dat dit tuinders inspireert en verdere vooruitgang in voedselproductie stimuleert.”

Van der Hoeven speelde een belangrijke rol bij het ontwerp en de bouw van de kas. Hortiplan heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde hydrocultuursystemen.

Arvesta, voorheen AVEVE, is een bedrijvengroep met 40 merken, actief in de land- en tuinbouw, diervoeding en retail.