Bedrijf SVK in SInt-Niklaas FOTO BELGA

Belgische bouwmaterialenmaker met asbestverleden verdwijnt door overname van de beurs

SVK, een producent van bouwmaterialen uit Sint-Niklaas en een van de kleinste bedrijven genoteerd op de Brusselse beurs, wordt overgenomen en zal van de beurstabellen verdwijnen. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd.

SVK staat voor Scheerders-Van Kerchove’s Verenigde Fabrieken. De producent van bouwmaterialen, gespecialiseerd in vezelcement en met een asbestverleden, wordt overgenomen door Stones NV, een vehikel dat gecontroleerd wordt door de families Beerens en Aertssen, respectievelijk bekend van de autosector en de bouwwereld. Zij kopen een belang van 95,99 procent en tellen daar 350 euro per aandeel voor neer. De Tijd berekende dat dat overeenkomt met een overnameprijs van 13,5 miljoen euro.

Stones moet nadien een overnamebod uitbrengen op de resterende aandelen, tegen dezelfde prijs, en zal nadien indien nodig de laatste aandeelhouders uitkopen.

SVK worstelt met zijn asbestverleden. Het bedrijf uit Sint-Niklaas bestaat al sinds 1905 en produceerde tot 1998 asbestmaterialen. Volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij Ovam is SVK verantwoordelijk voor 15 procent van het in Vlaanderen geproduceerde en vandaag aanwezige asbestcement. Tot ongeveer vijf jaar geleden beschikte SVK ook over een asbeststort.