“Atlas Copco Group wil bijdragen aan de duurzame energietransitie. Met deze intekening zetten we een nieuwe stap om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen, waarbij we tegen 2030 de uitstoot van onze eigen activiteiten met 46 procent willen verminderen”, aldus Wouter Ceulemans, President Airtec Divisie bij Atlas Copco Airpower.
Vincent Verbeke, CEO van Engie Belgium, voegt toe: “Als grootste ontwikkelaar van groene PPA’s (stroomafnameovereenkomsten, red.) wereldwijd, wil Engie zijn klanten helpen om de koolstofvoetafdruk van hun activiteiten te verlagen. Dankzij deze overeenkomst, de eerste PPA voor Atlas Copco, zal het bedrijf jaarlijks 9.000 ton CO2 kunnen besparen.”
16.000 MWh energie per jaar uit Belgische wateren
Door in te tekenen op een Corporate Power Purchase Agreement van Engie neemt Atlas Copco Airpower capaciteit af van het offshore windmolenpark C-Power in de Noordzee. Het C-Power windmolenpark staat in de Belgische Noordzee en beschikt over 54 windmolens voor een totale capaciteit van 325 MW. Engie beheert een deel van de energie die dit windmolenpark genereert en verdeelt die aan verschillende ondernemingen aan de hand van PPA’s. Atlas Copco maakt sinds kort deel uit van deze groep ondernemingen.
Vincent Verbeke: “Bij Engie zetten we in op samenwerking om de energietransitie te versnellen. Onze Corporate Power Purchase Agreements, in 2023 goed voor 2,4 GW aan groene elektriciteit, stellen energie-intensieve bedrijven in staat om significant bij te dragen aan een duurzamere toekomst door op middellange en lange termijn gebruik te maken van lokale hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens.”
Concreet betekent dit voor Atlas Copco een capaciteit van 5.9 MW, wat ongeveer 16.000 MWh energie per jaar inhoudt, en dit voor minstens vier jaar. Dit volume is het equivalent van het elektriciteitsgebruik van 6.400 Belgische gezinnen.
Wouter Ceulemans van Atlas Copco Airpower: “Dankzij deze PPA kunnen we onze slimme fabriek in Wilrijk deels laten draaien op windenergie uit de Noordzee. Dit helpt ons om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen. Bij Atlas Copco willen we bijdragen aan de duurzame energietransitie, en op deze manier zetten we mee de toon voor verandering.“
Slimme fabriek in Wilrijk
Atlas Copco Airpower ontwerpt, produceert, assembleert en verdeelt onder meer compressoren en drogers die gebruikt worden in bijna elke industrie, zoals de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de kledingindustrie. Perslucht is als vierde utility, naast water, gas en elektriciteit, cruciaal voor vele industriële processen. Atlas Copco’s fabriek in Wilrijk is de voorbije jaren geëvolueerd naar een slimme fabriek waar werknemers samenwerken met cobots en robots en data over een 5G-netwerk gedeeld wordt. Die automatisering vergt energie die voortaan deels afkomstig is van windenergie uit de Noordzee.
Atlas Copco rolt zijn duurzaamheidsstrategie verder uit. De Power Purchase Agreement is een nieuwe stap in de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf, dat volop toewerkt naar de Science Based Targets doelstellingen die ze voorop hebben gesteld voor 2030.
Wouter Ceulemans: “Tegen 2030 willen we als Atlas Copco Group wereldwijd de uitstoot van onze eigen operaties met 46 procent verminderen tegenover 2019. Als belangrijke industriële speler op het gebied van onder andere compressoren, willen we een voortrekkersrol innemen in de duurzame transitie. Op dit moment zitten we in de helft van onze termijn, en de intekening op de Purchase Power Agreement van Engie is een van de vele lokale initiatieven die we wereldwijd ondernemen om onze doelstellingen te behalen.”