Athmane in zijn fietsenatelier Athmane in zijn fietsenatelier. Foto: jid

Athmane (33) opent fietsatelier waar je geen twee weken moet wachten: “Retro fietsen zijn mijn specialiteit”

Athmane Mehdaoui (33) maakte van zijn hobby zijn beroep. Op een boogscheut van het Sint-Pietersstation opende hij zijn eigen fietsenatelier. Je kan er terecht voor herstellingen, maar ook voor een nieuwe fiets. Zijn stokpaardjes? Snelle service en retro koersfietsen.

‘Otto de fietsenmaker’, staat er op de gevel van de gloednieuwe fietsenwinkel op de Kortrijksesteenweg. “In het Algerijns spreek je mijn naam Othmane uit”, zegt de eigenaar, Athmane Mehdaoui. “Otto is al jaren mijn bijnaam.”

Mehdaoui herstelt al lang fietsen als hobby. Hij genoot er zodanig van dat hij besloot om zijn eigen atelier te openen op driehonderd meter van zijn huis, vlak bij het station Gent-Sint-Pieters. “Ik ben nog maar een maand bezig en het is al goed druk geweest”, zegt de Gentenaar.

Een retro koersfiets van Merckx, of van Venturelli? De modellen hangen voor het uitkiezen bij Otto. Foto: jid

Foto: jid

In zijn winkel verkoopt hij tweedehandsfietsen vanaf 120 euro, maar ook retro koersfietsen. “Mijn specialiteit”, zegt Mehdaoui. “Ik ben er zelf dol op en de klanten duidelijk ook. Ze verkopen als zoete broodjes. Af en toe krijg ik een zeldzaam stuk binnen, zoals een fiets van Giant in samenwerking met Koga. Die gaan snel de deur uit.”

Naast fietsen verkopen, herstelt Mehdaoui ze ook. Elektrische fietsen verkoopt hij pas vanaf volgend jaar, maar ze onderhouden doet hij wel al. “Ik heb tot nu toe al iedereen kunnen helpen, en als ik naar de reviews kijk, waren ze ook tevreden.” Op een maand tijd vergaarde de fietsenmaker 166 tevreden reviews en vijf sterren op Google.

Mehdaoui werkt dan ook zes dagen op zeven, hanteert een persoonlijke aanpak en is snel. “Bij andere fietsenmakers moet je vaak twee weken wachten om je fiets nog maar binnen te steken. Ik probeer hem de dag zelf nog terug te geven en dat wordt duidelijk gewaardeerd. Er waren al klanten die zeiden dat ik nooit mag weggaan (lacht).”

Foto: jid