Mekong-1 Foto: Gravista Design

Vietnamees restaurant Mekong viert jubileumjaar met lancering van eigen gin

Mekong, het restaurant van Vietnamese en oosterse gerechten op de Poederleese weg in Lille bestaat 10 jaar en je kan er ook al 30 jaar terecht voor afhaalgerechten. Naar aanleiding van die jubilea lanceren de uitbaters bubble tea in vijf smaken en een eigen Asian Mekong gin.

Het oosters restaurant en afhaalzaak Mekong is een echt familiebedrijf. De Vietnamese ouders van de broers Binh (43), Huy (47) en Son (50) Nguyen Ngoc stampten in 1994 hun zaak Thanh Long uit de grond, vlak bij parking De Wissel op de Poederleese weg in Lille. “Mijn ouders zijn als bootvluchtelingen in 1981 naar België gekomen. Ze hebben zich opgewerkt in de maatschappij van lasser en aardbeiplukkers naar de uitbaters van een eigen foodtruck in Hoogstraten tot ze in 1994 in Lille het afhaalrestaurant Thang Long openden”, vertelt Binh Nguyen Ngoc. “In 2014 hebben de kinderen de zaak overgenomen toen mijn vader op pensioen ging. Het gebouw onderging een grote metamorfose en de huisstijl veranderde naar Mekong. Al tien jaar kan je terecht in ons restaurant en we vieren ook het dertigjarig bestaan van de afhaalservice.”

Gin

Ter gelegenheid van die twee jubilea pakt Mekong uit met twee nieuwigheden, een bubble tea in vijf smaken en de lancering van een eigen Mekong gin. “Mijn broer Huy en ik gingen jarenlang meerdere keren per jaar naar Azië en daar zie je op elke straathoek een bubble tea-shop”, legt Binh uit. “Ik ben verzot op deze dranken en heb vorig jaar samen met mijn vrouw een workshop gevolgd in Vietnam. We leerden daar hoe je thee moet zetten, op welke temperatuur en hoe je die moet bewaren. We leerden daar ook alles over bubble tea. Jarenlang droom ik er al van om dit ooit te mogen verkopen. Na de workshop was de tijd rijp om dit in België te doen. Hoewel deze drank hier nog relatief onbekend is, openen in grootsteden in België steeds meer bubble tea-shops. Hoewel de drank meer in het smakenpalet van jongeren past, is bubble tea geschikt voor alle leeftijden.”

De uitbaters lanceren daarnaast hun eigen Mekong gin. “Deze gin hebben we 100 procent naar onze smaak en wensen laten brouwen met Aziatische kruiden zoals limoen, gember, bergamot, citroengras en szechuanpeper”, benadrukt Binh Nguyen Ngoc. “De gin heeft een donkerpaars-blauwe kleur en als je er tonic bijdoet, verandert hij in een mooie lichtpaarse kleur. Onze gin is een visueel genot om naar te kijken en uitermate geschikt om te pairen met onze Aziatische gerechten.”

Proevertje

Klanten van Mekong krijgen nog tot zondag 6 oktober een gratis proevertje van de bubble tea. Vanaf donderdag 17 oktober start Mekong officieel met de verkoop van de bubble teas. De klanten van Mekong komen uit de ruime omgeving van Lille, tot zelfs uit Antwerpen, Hoogstraten en Westerlo in het restaurant.

Er is wel degelijk een verschil tussen Vietnamese en Chinese gerechten. “In de Vietnamese keuken gebruiken we meer verse ingrediënten zoals munt, koriander en Aziatische basilicum, minder olie en lichtere sauzen”, vertelt de mede-uitbater. “Bij de Chinese keuken wordt meer in de wok gebakken met meer olie en soja- en oestersaus en ingrediënten zoals bamboe, soja en mais. De Vietnamese keuken legt meer de nadruk op grillen en de Chinese keuken meer op frituren.”