Enkele jaren geleden ging de Bond Beter Leefmilieu nog in beroep toen Evonik een aanvraag indiende voor een nieuwe vergunning. De twee partijen gingen naar eigen zeggen in dialoog en kwamen tot een akkoord. Evonik maakte een nieuw milieueffectrapport (MER) en een klimaatplan.
“Het behalen van deze vergunning is het resultaat van onze intensieve samenwerking en ons plichtsgetrouwe uitvoeren van de opgelegde studies”, zegt afgevaardigd bestuurder Ivan Pelgrims van Evonik. “We hebben grote investeringen gedaan om onze emissies van CO2 en stikstofoxiden sterk te reduceren, evenals om energie en grondstoffen efficiënter te gebruiken.”
Lees ook: Chemiebedrijven in Antwerpse haven op zoek naar oplossingen voor hun afvalwater
Pelgrims meent dat Vlaanderen met existentiële problemen kampt, zoals “het bestraffen van CO2-emissies via ETS (Europese emissiehandelssysteem, red.) en een Green Deal met onrealistische doelstellingen. Denk aan het gebruik van zeer dure groene waterstof: 42 procent tegen 2030 en een onrealistische 65 procent tegen amper 2035.”
Voorts hekelt Pelgrims vooral de trage politieke besluitvorming tegenover andere grootmachten, alsook het sluiten van kerncentrales, “terwijl de elektrificatie van onze industrie een cruciale stap is voor de energietransitie”.