Concreet is de hoofdzetel gedurende 120 dagen beschermd tegen schuldeisers. De Aalsterse filialen, een fabriek met logistiek centrum en wat ondersteunende diensten, zouden in de tussentijd kunnen blijven draaien. Al is de productie enige tijd geleden al teruggeschroefd tot een minimum. De bonden schatten dat een ongeveer een kwart van het personeel nog effectief aan de slag is. De rest valt onder tijdelijke werkloosheid.
Er werken op papier ruim 240 mensen voor de vestiging en nog eens een 45-tal bedienden voor de ondersteunende diensten. Die blijven dus in dienst, maar deels onder tijdelijke werkloosheid. Dat zal niet veranderen zolang de productievolumes niet opgekrikt kunnen worden en het bedrijf opnieuw grotere volumes kan verkopen.
Het moederbedrijf werkt aan een herstelplan, maar de Belgische bonden hechten hier weinig geloof aan. Hoewel de kwaliteit van Tupperware-spullen hoog is, weegt de concurrentie door prijsbrekers als Action en Ikea te zwaar. Het is niet duidelijk hoe men de trend moet keren. Hier en daar vallen de woorden “uitstel van executie”.
“Tenzij Taylor Swift plots zegt dat ze Tupperware leuk vindt, zie ik het niet”, aldus ABVV-vakbondsman Jan Holtyzer. Hij verwacht dat de activiteiten de komende maanden in het teken zullen staan van een minimale productie en een uitverkoop van de bestaande stock. “Die heeft een bepaalde waarde. Als ze een goed verkoopmodel vinden om toch nog een deel van die waarde te recupereren”, zegt Holtyzer. In dat geval zou een herstelplan eerder in teken staan van een beperking van de schulden en niet van een heropleving van de populariteit van de plastic spullen. Tupperware heeft heel wat historische schulden omdat de verkoop al jarenlang terugvalt en het productieapparaat moet blijven draaien.
“Een sluiting is ook niet gratis”, merkt de ABVV’er nog op. Het personeel – dat heel wat anciënniteit heeft – is vooral hoopvol dat het niet uitdraait op een zuiver faillissement. Dan zullen zij per gewerkt jaar een heel beperkte vergoeding ontvangen.