Vandersanden-4

Pirre’s brikkenfabriek in Lanklaar is klaar

Pirrouet, de eerste CO2-negatieve gevelsteen, wordt voortaan geproduceerd in een nieuwe fabriek in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Steenbakker Vandersanden heeft 32,5 miljoen euro geïnvesteerd om per jaar maximaal 20 miljoen van deze Pirrouet-stenen, genoemd naar mede-eigenaar en voormalig CEO Pirre Wuytack, te gaan produceren.

De CO2-negatieve gevelstenen werden ontwikkeld op basis van een procédé dat door Serge Celis van Orbix in Genk werd ontdekt. Door reststromen van de staalindustrie, zoals de slakken uit de ovens van Aperam, te bewerken en te hergebruiken, wordt een reductie van de primaire grondstoffen tot wel 80% gerealiseerd. Pirre Wuytack, familiale aandeelhouder en voormalig CEO bij Vandersanden, was de grote pleitbezorger van deze toepassing met gevelstenen. Het was dan ook met een knipoog naar hem dat het product onder de commerciële naam Pirrouet een jaar geleden op de markt gebracht. Intussen werd de steen al gebruikt in diverse grootschalige projecten, zoals de nieuwe Colruyt-vestiging in Temse.

Door de toenemende vraag naar duurzame bouwmaterialen, gaat Vandersanden deze gevelstenen nu in een aparte fabriek produceren. Op de site in Lanklaar werd daarvoor een nieuwe installatie gebouwd, in totaal goed voor een investering van 32,5 miljoen euro. De nieuwe fabriek biedt werk aan 26 medewerkers en heeft een oppervlakte van 8.000 m². Jaarlijks produceert de faciliteit maximaal 20 miljoen Pirrouet-gevelstenen, uitbreidbaar tot een capaciteit van 40 miljoen. In dat geval bedraagt de opname van CO2 ongeveer 4.560 ton per jaar.

Johan Deburchgrave, huidig CEO van Vandersanden, spreekt vol trots: “Deze nieuwe fabriek is een belangrijke stap in het vergroten van onze gezamenlijke ecologische impact. We zijn enorm benieuwd naar de mooie projecten die hiermee gerealiseerd zullen worden, en er zitten al heel wat veelbelovende initiatieven in de pijplijn.”