Totalenergies – Antwerpen Onder andere TotalEnergies maakt deel uit van het onderzoek. Foto: RR

Chemiebedrijven in Antwerpse haven op zoek naar oplossingen voor hun afvalwater

De grote chemiebedrijven in het Antwerpse havengebied willen kijken of het haalbaar is om hun afvalwater te zuiveren voor hergebruik. De Port of Antwerp-Bruges lanceert daartoe een onderzoek in samenwerking met VITO, koepelorganisatie Essenscia, de Vlaamse Milieumaatschappij en Antea Group.

“Door de klimaatverandering is voldoende water niet altijd gegarandeerd”, schrijft het havenbedrijf dinsdag in een persbericht. “Daarom gaan we op zoek naar langetermijnoplossingen.” Het onderzoek zal in een eerste stap evalueren hoeveel water de bedrijven nodig hebben en hoeveel afvalwater ze momenteel lozen. Daarna wordt onderzocht in welke bedrijfsclusters gezamenlijk hergebruik van afvalwater de meeste toegevoegde waarde heeft.

De studie wil ook verschillende technologieën vergelijken die nodig zijn om het water te zuiveren. Dat alles moet leiden tot een pilootinstallatie om de zuivering van afvalstromen van verschillende bedrijven in de praktijk te testen. Het onderzoek verkent tot slot hoe bepaalde stoffen in het afvalwater als grondstof kunnen dienen voor andere processen.

Lees ook: Inboedel van chemiebedrijf in Antwerpse haven wordt vanaf volgende week geveild

Het zou volgens het havenbedrijf de eerste keer zijn dat de haalbaarheid van decentrale circulaire waternetwerken vanuit bedrijfsafvalwater op dergelijke schaal in een havenomgeving wordt geëvalueerd. Water is essentieel voor de productieprocessen binnen de chemie. Het kan dienen als koelmiddel, om stoom op te wekken, of als grondstof.

De totale projectkost bedraagt 730.000 euro en wordt betaald door de projectpartners en de Vlaamse overheid. De bedrijven die mee deel uitmaken van het zogenaamde CHERISH2O-onderzoek zijn: Ashland, BASF, Bayer, Borealis, ​Envalior, Evonik, ExxonMobil, Ineos, Lanxess, 3M, Monument Chemical en TotalEnergies.