Dojo Izakaya Chef Gianluca Potami. Midden: een verticaal flipperspel, ‘Pachinko’. Foto: Jan Van der Perre, rr

Japans toprestaurant opent ruimte waar kinderen baas zijn: karaoke, videogames en chef uit tweesterrenkeuken die voor hen kookt

In Antwerpen opende maandag Dojo Izakaya, het kleine broertje van het Japanse toprestaurant Dojo 2.0 van Dennis Ekisola. In zijn bestaande, futuristische zaak pasten kinderen niet in het concept. Maar dat maakt de creatieve chef nu ruimschoots goed door ook een kinderrestaurant uit de grond te stampen. Met een chef achter het fornuis die zijn werk hier zal afwisselen met zijn job in de tweesterrenkeuken van Hertog Jan.

Wie bij Dojo 2.0 in de Samberstraat – tussen Park Spoor Noord en de Slachthuislaan – reserveert, krijgt op voorhand een vriendelijk mailtje met wat huisregels, onder andere dat er geen kinderen toegelaten zijn. “Ze passen niet in het top level concept met uitgebreide menu’s dat we daar brengen, vandaar. Maar dat wil niet zeggen dat ik iets tegen kinderen heb. Integendeel! Ik heb zelf nog twee jonge kinderen. Ik vind het belangrijk dat ze al van jongsaf aan leren wat het is om in een restaurantomgeving te komen, maar dan op hun maat. En dan bedoel ik geen hamburgerketen”, lacht Dennis Ekisola.

Dennis Ekisola van Dojo 2.0. Foto: Jan Van der Perre

Daarom richtte hij in drie weken tijd een ruimte helemaal opnieuw in. Het is de plek achter Dojo 2.0, waar vroeger de eerste versie van zijn restaurant was. Hij noemde het Dojo Izakaya. “In een izakaya kan je voor weinig geld kleine gerechtjes bestellen. Wat bijzonder is aan onze izakaya is dat we die tussen 16 en 19 uur reserveren voor gezinnen met jonge kinderen, van ongeveer één tot zeven jaar oud.”

Het kindergedeelte wordt gedekt. Foto: Jan Van der Perre

De kinderen betalen 20 euro voor drie gangen. “De ouders kunnen wat rustiger in de izakaya eten. Voor de kinderen is er een deel van de ruimte ingericht met lage meubeltjes. “Die zijn gemaakt van gerecycleerd plastic en ontworpen door ecoBirdy uit Antwerpen.”

De borden zijn van gerecycleerd plastic. Foto: Jan Van der Perre

Geen verveling

In het kindergedeelte hangt ook geluidsabsorberend artwork en er wordt gezorgd dat niemand zich verveelt. De kinderen hebben een 4K cinema- en gamingprojector tot hun beschikking, met een gigantisch scherm. “Zo kunnen ze tussen de gangen door bijvoorbeeld Let’s Sing via de Nintendo Switch spelen. Ze hebben ook hun eigen karaokesysteem. Er is ook een ruimte waar je kinderen kan verversen en er staat zelfs een elektrisch wipje om zoon- of dochterlief even kalm te krijgen als dat nodig is.”

De eerste kinderen kwamen al testen, sommigen met slabbetje aan. Foto: RR

“In Dojo 2.0 ontvangen we mensen die echt voor de ultieme ervaring willen gaan en een menu eten van 125 tot 200 euro per persoon. Bij onze izakaya gaan we voor de andere kant van het spectrum. Al gebruiken we vaak wel dezelfde topproducten als basis. Je kan hier sushi eten vanaf 7 euro, of sashimi vanaf 10 euro en een reeks Japanse starters en hoofdgerechten van 7 tot 26 euro. Als biertje hebben we hier Kirin Ichiban van het vat.”

Een pachinko (links) uit 1985, een verticaal flipperspel dat in Japan razend populair is. Foto: Jan Van der Perre

Afgelopen weekend werd al een eerste test gedaan. “Best intens. De kinderen liepen soms rond en het was luider dan we gewoon zijn. Maar ze voelden zich duidelijk goed. Ik denk dus dat we iets leuks ontwikkeld hebben, dat je nergens anders in Antwerpen en ver daarbuiten vindt.”

Chef Gianluca draait ook mee bij Hertog Jan

De chef van Dojo Izakaya is Gianluca Potami (25) en zijn aanwezigheid maakt meteen duidelijk dat de kinderen hier iets anders voorgeschoteld zullen krijgen dan in de binnenspeeltuin. Potami werkt namelijk in de keuken van tweesterrenrestaurant Hertog Jan van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, waar hij chef de partie is. “Hertog Jan is maar twee weken per maand open, dus heb ik daarnaast nog tijd om iets anders te doen. Ik ken Dennis al langer en dit zag ik meteen zitten.”

Gianluca Potami. Foto: Jan Van der Perre

Gianluca is vertrouwd met de Japanse keuken, hij heeft in het land onder andere zeven weken lang stage gedaan bij tweesterrenzaken. “Of het contrast niet heel groot is tussen Hertog Jan en dit? Tuurlijk is er een groot verschil. Bij Hertog Jan werken is enorm interessant, maar ook erg intens. Na twee weken pressure kan ik hier op een andere manier werken. Meer relaxed, in een huiselijke sfeer met heel puur en eerlijk eten voor jong en oud.”

“Ik ben zelf scoutsleider geweest en ben graag met kinderen bezig. Ik vind het dus niet erg als het hier tijdens de uren van het kinderrestaurant wat rumoerig wordt. Al ga ik mij natuurlijk op het koken focussen, ik werk hier niet als kinderoppas.”

“Wat de kinderen hier precies te eten krijgen? Ze mogen eerst aanduiden wat ze graag lusten. Zo kunnen ze kiezen tussen pure rijst of gekruide rijst, kip, vis of rundsvlees en hoe ze hun dessertje willen. Met die info maak ik dan een gerecht, zoals een op de barbecue gegrilde vis met pompoen of zoete aardappel in een uitgestoken vormpje, of wat babybroccoli. Ik kijk er alleszins heel erg naar uit om te zien wat de reacties gaan zijn.”