Tupperware Aalst De fabriek van Tupperware in Aalst. Foto: Belga

Nakend faillissement bij Tupperware: “Alle vestigingen hebben wereldwijd hun productie nagenoeg volledig stilgelegd”

Het personeel bij Tupperware in Aalst reageert gelaten op speculaties in de internationale pers over een nakend faillissement van de multinational. Het gaat al jarenlang slecht met de productie en vakbondsbronnen melden dat de fabriek al lang minder dan de helft van haar productiecapaciteit benut. Er werken 240 personeelsleden.

De maker van plastic potjes zou deze week bij de rechtbank bescherming aanvragen tegen schuldeisers, zo weet Bloomberg. Het bedrijf kan zijn schulden niet meer aflossen. Het kijkt aan tegen een schuldenberg van 700 miljoen dollar. Schuldeisers gaven Tupperware Brands eerder dit jaar wat extra ademruimte, maar het bedrijf kon zich niet tijdig herpakken.

“Hier heerst een beetje gelatenheid”, zegt Jan Holtyzer van de socialistische vakbond ABVV. “Mensen voelen het al heel lang aankomen. Zeker zij die hier al gans hun leven werken. Ze zien dat de volumes die ze produceren nog maar een fractie zijn van hetgeen ze tien of twintig jaar geleden draaiden.”

“Het is de kroniek van een aangekondigde dood. Dat maakt het emotioneel niet beter, maar ik vermoed dat men het zo beter een plaats kan geven. Omdat iedereen vermoedt dat het vroeg of laat zal gebeuren”, aldus nog de ABVV’er.

Slechtst mogelijke verhaal

Duidelijkheid over een eventuele sluiting van de fabriek is niet de enige bezorgdheid van het personeel. “Een faillissement is voor de werknemers het slechtst mogelijke verhaal”, legt Holtyzer uit. “Dit zijn mensen met een heel grote anciënniteit. Als dit failliet gaat, vallen zij terug op de sluitingsvergoeding van het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO). Dat is geen vetpot, met een plafond van 30.500 euro bruto.”

De fabriek van Tupperware in Aalst. Foto: Belga

In de tussentijd heerst al maanden tijdelijke werkloosheid in de fabriek, om de loonkosten te drukken. De bonden hebben onlangs vernomen dat de directie van plan is om enkel nog te werken op verplichte momenten die onder de wetgeving rond tijdelijke werkloosheid van kracht zijn.

De lokale directie is dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Bij eerdere pogingen van Belga om de lokale directie te spreken, werd steeds doorverwezen naar de internationale hoofdzetel van Tupperware in Florida. Ook pogingen om die te contacteren, bleven vruchteloos.

Productie ligt stil

Ook de bonden staan niet in contact met de internationale directie, maar bij een werkbezoek vorige week zou duidelijk geworden zijn dat niet enkel de Aalsterse fabriek op een laag pitje draait. “Zo hebben alle vestigingen wereldwijd hun productie nagenoeg volledig stilgelegd”, vertelt Holtyzer. “Enkel producten die niet op stock waren voor grote retailklanten worden gemaakt.”

De vakbond is pessimistisch over de toekomst van het bedrijf dat kunststof potjes maakt, gezien de productie gericht is op het genereren van een minimum aan liquide middelen en het betalen van intresten op eerdere schulden.