mise en place 1 Foto: Dirk Vertommen

Mise en Place helpt nu ook studenten en flexijobbers in Mechelen aan werk in de horeca of tijdens evenementen

Nu het nieuwe academiejaar voor de deur staat, gaan veel studenten op zoek naar een bijbaantje om hun studies te betalen of om gewoon een centje bij te verdienen. Bij het nieuwe Mechelse kantoor van Mise en Place in de Leopoldstraat helpen ze die studenten aan een job in de horeca of evenementensector. “Voldoende mensen vinden is meestal geen probleem. Alleen in de examenperiodes is het natuurlijk iets moeilijker.”

Mise en Place is van oorsprong een Nederlands bedrijf dat in 1994 werd opgericht door Charles van Goch. Er zijn ondertussen ook acht kantoren in België, vooral in de grote studentensteden. Begin deze maand opende Mise en Place een kantoor in de Leopoldstraat in Mechelen. Daar werken twee vaste medewerkers en een zeventigtal studenten die kunnen worden ingeschakeld. In het Mechelse kantoor komt op korte termijn nog een opleidingscentrum en ook de marketinghub zal hier onderdak vinden. Ook mensen uit andere regio’s zullen daarvoor naar Mechelen komen.

Operations manager voor de regio Mechelen, Bo Geudens, en haar collega’s Jasmin Peeraer (marketeer) en Freya Van Raemdonck (marketingmanager) vertellen ons alles over het bedrijf. “Wij bieden oplossingen voor elk personeelsvraagstuk in de hospitalitysector. Wanneer er extra medewerkers nodig zijn voor zaal of keuken, of op piekmomenten bij grote evenementen, dan leveren wij professioneel personeel. Iedereen die bij ons aan de slag gaat, krijgt van ons een korte opleiding. We werken voornamelijk met studenten en flexijobbers. Die werken dan voor cateringbedrijven op grote evenementen.”

4 uur opleiding

Bij de klanten en de evenementen waar Mise en Place aanwezig is, vinden we namen zoals Dierenpark Zoo Planckendael, KV Mechelen, Jumping Mechelen, de Mechelse cateraar Repas Catering, maar ook de meeste grote festivals. “Iedereen die bij ons komt solliciteren en geselecteerd wordt, krijgt eerst een intensieve opleiding van vier uur waar hij of zij de kneepjes van het vak leert. Daarna kopen ze tegen een democratische prijs een kledingpakket aan voor de keuken of voor de bediening. Dat gaat bijvoorbeeld om een wit hemd en een zwarte broek”, legt Bo Geudens uit.

Foto: Dirk Vertommen

In het Mechelse werkt Mise en Place vooral met studenten. “Dat is vaak makkelijker omdat wij veel jobs hebben tijdens de week op heel diverse uren”, zegt Freya. “Voor onze studenten organiseren wij zelf ook een aantal leuke activiteiten. Om de paar maanden zijn er kookworkshops voor de foodies of voor studenten die iets lekkers willen koken op hun kot. Daar kunnen ze aan deelnemen voor amper 5 euro. Wij vinden het heel belangrijk dat het niet alleen om het werk gaat, maar dat de studenten er ook plezier aan beleven. We proberen daarom een community uit te bouwen waar al onze studenten van over heel België toe behoren. We organiseren bijvoorbeeld ook een skireis of een klein festival.”

Studenten gezocht

Mise en Place rekruteert in Mechelen vooral onder de studenten van Thomas More. “Maar we hebben ook studenten die in Mechelen wonen maar in Leuven, Brussel of Antwerpen studeren. Met Thomas More werken we binnenkort trouwens samen voor de Student Lift Off. Ons kantoor in Mechelen is ideaal gelegen. Vlak bij het station en op wandelafstand van de hogeschool”, zegt Jasmin. Mise en Place is ook in Mechelen nog op zoek naar nieuwe studenten. “Mensen die afstuderen en een vaste job vinden, moeten we natuurlijk vervangen. Zij kunnen nog wel als flexijobber aan de slag, maar daar moet dan een periode van negen maanden tussen zitten.”

Studenten die nog een bijbaantje zoeken, kunnen zich aanmelden bij Mise en Place. Bo Geudens legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “Wij zijn supertoegankelijk. Dus iedereen kan hier zomaar binnenspringen. Wie geïnteresseerd is om bij ons aan de slag te gaan, kan op onze website een formulier invullen om een intakegesprek te plannen. Zo’n gesprek duurt een kwartiertje en in die tijd leggen wij ons concept uit en leren wij de persoon wat beter kennen. Wij zoeken natuurlijk mensen die van nature die gastvrijheid en vlotheid in zich hebben. Een van de basisvereisten om te beginnen is een minimumleeftijd van 18 jaar.”

Foto: Dirk Vertommen

“Verder moet iemand een verzorgd uiterlijk hebben en graag tussen de mensen zijn. Die zaken toetsen we af. Onze studenten zijn achteraf het uithangbord van ons bedrijf en ze moeten dus aan een bepaalde standaard voldoen. Daarna volgen ze een training van een halve dag. Daar leren ze bijvoorbeeld hoe ze drie borden tegelijkertijd kunnen opdienen. Via een app kunnen ze vooraf ook online al een aantal dingen leren. Hoe dek je een tafel? Welke schoenen mag je wel en niet dragen? Enzovoort.”

“Als die training goed verlopen is, kunnen de studenten een kledingpakket kopen en worden ze ingepland voor een eerste job. Een jobstudent verdient bij ons ongeveer 14,72 euro per uur. Ze worden wekelijks uitbetaald. De laatste stap is het downloaden van een applicatie waarin al onze beschikbare jobs staan. Daar kunnen ze laten weten of ze beschikbaar zijn. Voldoende mensen vinden is meestal geen probleem. Alleen in de examenperiodes is het natuurlijk iets moeilijker, maar dan kunnen we eventueel ook mensen uit andere regio’s gebruiken.”

‘Work with friends’

De slogan van Mise en Place is ‘Work with friends’. Daar hecht men veel belang aan bij het bedrijf. “De vriendschappen tussen onze studenten zijn minstens even belangrijk. Als de sfeer goed is, is ook het werk beter. We zien bijvoorbeeld dat onze studenten na een training niet meteen naar huis gaan, maar samen op café iets gaan drinken. Ook na bepaalde jobs gaan ze vaak samen nog iets doen. Ons kantoor organiseert ook twee interne teambuildings per jaar”, vertelt Freya.