tivoli Foto: Dirk Vertommen

Stad zoekt aannemer voor restauratie gevels en daken kasteel Tivoli

De stad Mechelen is op zoek naar een aannemer voor de tweede fase van de buitenrestauratie van het kasteel Tivoli. Nadat eerder al het buitenschrijnwerk en de verouderde beglazing werden aangepakt, is het nu de beurt de daken en de dakgoten. Ook de gevels worden gerestaureerd.

In november vorig jaar maakte de stad Mechelen al bekend dat het kasteel Tivoli in het Tivolipark een opknapbeurt zou krijgen. Daarvoor werd toen een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro vrijgemaakt. In een eerste fase werd onder meer het buitenschrijnwerk aangepakt. Want dat was dringend aan vernieuwing toe. Ook de beglazing van het negentiende-eeuwse kasteel werd vernieuwd.

Later dit jaar gaat ook de tweede fase van start. Daarvoor gaat de stad nu op zoek naar een aannemer. In die fase worden de daken en de dakgoten opgeknapt. Ook de gevels van het kasteel, dat in 1997 beschermd werd als monument, worden gerestaureerd. Deze fase heeft een kostprijs van iets meer dan 900.000 euro.

Dat de werken in twee fases gebeurden, was volgens de stad een bewuste keuze om de hinder voor de horecazaak in het kasteel tot het minimum te beperken. “Maar het is belangrijk dat we ons erfgoed in ere houden en dat het nog veel kan worden gebruikt en bezocht”, aldus schepen van Monumenten en Gebouwen Arthur Orlians (Voor Mechelen).