U zou het niet verwachten, maar het Zuid-Limburgse dorpje Vlijtingen (Riemst) is op korte tijd zowat het mekka van de Belgische visindustrie geworden… Te midden van de fruit- en bietenplantages heeft Axel Verberckmoes, schoonzoon van de transporteursfamilie Levenstond, een succesvol visverwerkend bedrijf uit de grond gestampt. Op 3 jaar tijd wist Levenstond Seafood een omzet van meer dan 10 miljoen te realiseren. Grootwarenhuisketens als Delhaize, Carrefour en Colruyt kopen in Vlijtingen hun visbereidingen als carpaccio’s, aperitiefhapjes, barbecuepakketten of visworsten. “De keuze om in Riemst van start te gaan was veel evidenter dan iedereen denkt,” zegt Axel Verberckmoes vanuit IJsland, waar hij zijn momenteel vertoeft om vis in te kopen. “De luchthaven van Bierset is dé draaischijf voor de import van verse vis.
In Luik wordt iedere dag meer vis aangevoerd dan aan de hele Belgische kust samen.”
Levenstond Seafood loopt zodanig goed dat er zopas een tweede hal werd bijgebouwd, goed voor een investering van 4 miljoen. Het aantal werknemers steeg tot 25. “De ambitie is om in 2010 nog 30% te groeien en dat in 2011 nog eens over te doen,” aldus nog Verberckmoes, die zijn ervaring in de vissector opdeed als uitbater van een groothandel in Mechelen. “Dit hopen we o.a. te realiseren via een doorbraak in Nederland, waar we nu gestart zijn met leveringen aan Sligro, een keten voor horecagroothandel met 83 winkels.”