Beerbosch 24

Wijnen van het Zwevegemse domein Beerbosch blijken prijsbeesten te zijn

ZWEVEGEM - Op de internationale wedstrijd Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 behaalde het nog jonge Zwevegemse wijndomein Beerbosch maar liefst 3 prijzen. Een gouden award voor de beste rode wijn, een zilveren medaille voor de Pinot Noir en een bronzen medaille voor de Pinot Auxerrois.

De jaarlijkse wijnwedstrijd voor Belgische en Nederlandse wijnen, wordt georganiseerd door het Wijninstituut Nederland. Veerle Verrue en Arne Pannecoucque zijn de bezielers van wijndomein Beerbosch in Sint-Denijs (Zwevegem). “We namen voor de eerste maal deel met onze Pinot Noir en Pinot Auxerrois en werden meteen bekroond”, zegt het duo. “Wij zijn ontzettend trots op deze erkenningen en dat motiveert ons om elk jaar beter te doen.”

Alles zelf

Bij velen doet het waarschijnlijk nog geen belletje rinkelen, maar in de groene long van Zuid West-Vlaanderen, tussen Schelde en Leie, ligt wijndomein Beerbosch in Sint-Denijs (Zwevegem). Het domein telt op vandaag ongeveer 6 hectare aan klassieke druivenrassen: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Gamay en Merlot.

Veerle en Arne hebben sinds 2021 hun wijnbouwer diploma op zak en doen op hun domein alles zelf: onderhoud van de wijngaarden, vinificatie tot bottelen, etiketteren en de verkoop. Veerle organiseert ook rondleidingen met degustatie op het domein. In de zomer van 2023 kon he Zwevegemse wijndomein de eerste producten vermarkten en de vruchten plukken van een avontuur dat in 2018 begon met het aanplanten van de nodige ranken.

Klimaatinvloed op wijn

“We zijn volledig afhankelijk van de natuur, wat een steeds grotere uitdaging wordt”, zegt Veerle Verrue. “Extreme regenval, voorjaarsvorst en hagel zijn maar enkele zaken om rekening mee te houden.” Toch heeft de West-Vlaamse terroir ook zijn troeven. “Door ons klimaat zijn onze wijnen mooier in balans en minder alcoholisch dan anderen”, denkt Veerle Verrue. Blijkbaar denken kenners daar ook zo over.