In Bilzen kent iedereen Big Joske. De frituur ligt pal in het centrum en is sinds jaar en dag een begrip in de stad. “De liefde voor frietjes bakken heb ik meegekregen van mijn tante”, legt de friturist met de eeuwige glimlach uit. “Zij had een frituur, genaamd ‘Lady’, waar ik sinds mijn 15 ben gaan helpen. Ik wist snel dat ik ook een frituur wilde beginnen.”
Dat gebeurde in 1989. Een jaar later verhuisde hij naar de huidige locatie aan het Camille Huysmansplein. “Toen is ook de naam Big Joske ontstaan. In het weekend bleven we tot een uur of 5 ’s nachts open. En velen bestelden ons menu-ke: een frietje, Bicky Burger en een cola. Zalige tijden…”
Maar na 45 jaar frieten bakken, waarvan 35 jaar als zelfstandige, gaan zaterdag de deuren van de frituur onherroepelijk dicht. “Ik heb besloten met pensioen te gaan. Het zijn 45 jaren van hard werken geweest. Mijn moeder is nu bijna 91 en verblijft sinds enkele jaren in een woonzorgcentrum. Zo ben ik tot het besef gekomen dat het leven niet oneindig is. Van wat nog overschiet, wil ik genieten.”
Joske vindt het afscheid van zijn klanten moeilijk. “Er komen hier vier generaties over de vloer. Door de jaren ken je zoveel mensen. Er zijn al heel veel traantjes gevloeid. Vrijdag en zaterdag krijgt iedereen nog een mooi souvenir mee van Big Joske, dan stopt een levenswerk en begint een nieuw hoofdstuk.”