Hotels Gent Foto: fvv

Gentse hotels kijken tevreden achterom: “Augustus is nog een zeer goede maand geweest”

Bijna 80 procent van de hotelkamers in Gent was volzet in juli en augustus. Toeristen kwamen vooral uit Nederland, maar ook van veel verder. De sector is tevreden en kijkt al uit naar het najaar. “We halen opnieuw het niveau van 2019.”

Met meer dan 50.000 geboekte overnachtingen in juli en augustus hebben de hotels in Gent er een geslaagde zomer opzitten. “De sector is heel tevreden over de afgelopen zomer. De bezettingscijfers zijn goed”, zegt hoteluitbater Rudy De Wit.

Tijdens de twee zomermaanden was gemiddeld 79,5 procent van de hotelkamers in Gent volzet. Dat is bijna vijf procent meer dan vorig jaar, en ongeveer evenveel als in 2022. “Over het algemeen liggen de cijfers in lijn met de verwachtingen”, zegt De Wit. “We halen opnieuw het niveau van 2019.”

Meer dan aan de kust

In juli was gemiddeld 78 procent van de kamers volzet, in augustus 81 procent. “Ondanks dat we in augustus geen grote evenementen hebben zoals Gent Jazz en de Gentse Feesten, is het nog een zeer goede maand geweest. Het was ideaal weer, wat koeler dan aan de kust.”

Ter vergelijking: in de hotels in de kustgemeenten was gemiddeld 72 procent van de kamers bezet, blijkt uit cijfers van Westtoer. Daar gaat het wel over een veelvoud aan overnachtingen, namelijk 10,5 miljoen.

In Gent zijn er momenteel zo’n 3.200 hotelkamers. En daarin is ruimte voor bijkomende toeristen, vindt De Wit. De ondernemer staat op de N-VA lijst voor de verkiezingen in oktober. “Reken op twee personen per kamer, dan gaat het maximaal over 6.400 mensen. Als je ziet dat er tijdens de Gentse Feesten meer dan 100.000 bezoekers rondlopen, maken de toeristen die op hotel gaan daar maar een klein deeltje van uit.”

Tot in Brazilië

Traditiegetrouw ontvingen de Gentse hotels opnieuw een pak Nederlanders. Zij zijn goed voor bijna een derde van de overnachtingen. Op de tweede plaats staan de Belgen die een nachtje op hotel gaan in eigen land. “Bezoekers uit de Verenigde Staten komen opnieuw op. Vorig jaar vormden ze 1,8 procent van de overnachtingen, nu 3 procent. Ook opvallend: 1,2 procent van de bezoekers kwam uit Brazilië.”

Zeventig procent van de bezoekers kwam vakantie vieren in Gent. Maar zelfs in de zomermaanden was er nog zestien procent zakentoerisme. “Daar zit voor een stuk het internationaal personeel in de haven tussen”, zegt De Wit. Al wordt het in september en oktober op dat vlak wel drukker. “Dan gaan heel wat seminaries van bedrijven door. Op dit moment is voor september al 64 procent van de kamers gereserveerd, en we verwachten dat daar nog eens 15 procent bijkomt.”

Van waar komen de toeristen?

  1. Nederland: 31 procent
  2. België: 19 procent
  3. Duitsland: 7,5 procent
  4. Italië en Spanje: allebei 7 procent
  5. Frankrijk en Verenigd Koninkrijk: allebei 6 procent