Tereos Aalst Silo’s Tereos heeft de vergunningsaanvraag voor twee extra silo’s, op het terrein tussen de spoorweg en de Dender in Aalst, ingetrokken. Foto: if

Dan toch geen extra opslagsilo’s voor Tereos: bedrijf trekt aanvraag zelf in

Tereos heeft de vergunningsaanvraag voor twee extra silo’s, op het terrein tussen de spoorweg en de Dender in Aalst, ingetrokken. De provincie Oost-Vlaanderen leverde Tereos een omgevingsvergunning af, maar enkele buurtbewoners gingen daartegen in beroep. “De vraag stelt zich dus of Tereos wel nog kan uitbreiden op Rechteroever”, vraagt Lander Wantens (Groen) zich af.

In maart diende Tereos Starch & Sweeteners Belgium nv een vergunningsaanvraag in voor twee extra silo’s op het nabijgelegen goederenterrein aan de Leo Gheeraerdtslaan in Aalst. Op het terrein tussen de spoorweg en de Dender stonden al vier silo’s, daarnaast wilde Tereos er nog twee nieuwe plaatsen.

Lees ook: Tereos wil twee extra silo’s plaatsen, groenen willen plannen voor herbestemming fabriekssite in stadscentrum

“Dat terrein huren we op dit moment van de NMBS. We willen die extra silo’s plaatsen omdat we extra transportcapaciteit nodig hebben voor de dextrosestroop in de silo’s”, verklaarde woordvoerder Nico Lepoutre van Tereos in maart. Maar die vergunning trok het bedrijf begin juni zelf opnieuw in.

Toekomstvisie

“De vraag stelt zich dus of Tereos wel nog kan uitbreiden op Rechteroever, aangezien deze zone de bestemming openbaar nut heeft en geen industrie”, oppert Lander Wantens (Groen). “Daarnaast blijkt ook dat deze site geen eigendom is van Tereos maar van de NMBS, en dat het bedrijf de terreinen huurt.”

Een ruimtelijke visie voor het volledige terrein is volgens Wantens essentieel. “Met Groen pleiten we voor een toekomstvisie en een ruimtelijk uitvoeringsplan Tereos, een belangrijke prioriteit voor de komende legislatuur. We willen dat Aalst een totaalvisie ontwikkelt, met ruimte voor ondernemen, wonen, groen, horeca, en publieke functies, voor mocht het bedrijf vertrekken”, besluit Wantens.