De zware brand legde de magazijnen en schrijnwerkerij volledig in de as De zware brand legde de magazijnen en schrijnwerkerij volledig in de as. Foto: pdv

Danilith Delmulle wil vrijdag weer operationeel zijn, ondanks verwoestende brand en nog dagen nablussen: “We doen alles voor onze klanten”

Na de verwoestende brand van dinsdagavond stelt de directie van het bouwbedrijf Danilith Delmulle alles in het werk om vrijdag weer operationeel te zijn. Het vuur legde de magazijnen en schrijnwerkerij volledig in de as en voor de brandweer blijft het nog de hele week nablussen. “Maar de kantoren met het studiebureau en onze prefabafdeling zijn gevrijwaard. Daardoor kunnen we snel weer aan de slag”, aldus Michiel Delmulle.

Woensdagochtend werd duidelijk hoe verwoestend de brand bij het bouwbedrijf Danilith Delmulle in de Waregemseweg in Wortegem was. De kantoren aan de straatkant, het hart van het bedrijf, bleven gevrijwaard. Maar van de achterliggende magazijnen en schrijnwerkerij blijft niets meer over. Alleen nog het geraamte staat recht, maar kan wel op elk moment instorten.

Lees ook: Enorme materiële schade na zware brand in bekend familiebedrijf: “Iedereen zag die rookpluim, en toen bleek het een brand bij ons te zijn”

Dagen nablussen

Zo’n vijftig brandweerlui zijn ter plaatse voor het nablussen. Restanten blijven sneulen en zorgen nog voor een rookontwikkeling. “De nabluswerken zullen zeker nog tot het einde van de week duren”, licht Geert Blancke, kapitein van de brandweerpost Oudenaarde, toe. “Onze prioriteit was dinsdag om het kantoorgebouw te vrijwaren en dat is ook gelukt. Straks zullen de kantoren via een noodvoorziening weer over elektriciteit beschikken. We krijgen bijstand van de civiele bescherming, die met een sloopkraan ter plaatse komt.”

De brandweer zal wellicht nog enkele dagen moeten nablussen. Foto: pdv

“We krijgen stilaan een beter zicht op de situatie van ons bedrijf”, zegt Michiel Delmulle. “De magazijnen, schrijnwerkerij en de afdelingen pvc, aluminium en kapconstructie zijn vernield. Heel belangrijk is de vrijwaring van de kantoren én van de prefab, wat onze core business is. Vrijdag willen we weer operationeel zijn. Zo goed als iedereen zal dan ook weer aan het werk kunnen. Het wordt wel reorganiseren om toeleveringsproducten te krijgen.”

“Emotionele impact”

“Onze klanten zullen de impact van de zware brand niet zoveel voelen. Het ergste wat ons nu zou kunnen overkomen, is dat mensen denken dat ze voorlopig niet meer bij Danilith Delmulle terechtkunnen. De brand heeft zeker een emotionele impact. Ik ben er opgegroeid. We hebben het raden naar de oorzaak van de brand”, aldus nog Michiel Delmulle.

Verschillende werknemers verzamelen aan het bedrijf. Er vallen weinig woorden, sommigen pinken een traan weg. “Dit is heel triestig”, reageren Wouter en Thibault, die respectievelijk 11 en 5 jaar aan de slag zijn bij Delmulle. “We werken in de spantenafdeling, die nu verwoest is. Afwachten hoe het nu verder moet. Maar dit had nog slechter kunnen zijn. Gelukkig is niemand gewond.”

Brandweerman blust bij werkgever

Ook voor Tom De Cuyper uit de Oudenaardse deelgemeente Ename had de brand een emotionele impact. Als vrijwillig brandweerman bluste hij mee de brand in het bedrijf waar hij al 23 jaar werkt. “Toen ik dinsdag om 16.15 uur naar huis ging, was er nog niets aan de hand”, vertelt hij. “Maar amper anderhalf uur later werd ik opgeroepen voor een bedrijfsbrand. Het bleek bij mijn werkgever Danilith Delmulle te zijn. Bij het aanrijden zagen we al een enorme rookpluim.”

Vrijwillig brandweerman Tom De Cuyper bluste mee de brand in het bedrijf waar hij al 23 jaar werkt. Foto: pdv

“Het was voor mij dus niet alleen een strijd tegen de vlammen, maar tegelijkertijd ook een strijd voor mijn job en die van mijn collega’s. Dat was zeker een bijzonder gevoel. Gelukkig hebben we het hoofdgebouw kunnen redden, want dat is de ader van het bedrijf. Ik hoop dat ik dit in elk geval nooit meer moet meemaken”, zucht Tom De Cuyper.

Branddeskundige

De roetdeeltjes en de rook bleken uiteindelijk niet giftig. Er was in de site geen asbest aanwezig. Op het dak van een loods lagen ook heel wat zonnepanelen. De gemeente vraagt omwonenden om in hun tuin op te letten voor scherpe glasdeeltjes. “Deze deeltjes zijn niet giftig, je mag ze zelf weghalen en in het restafval gooien. Was wel zeker je handen achteraf”, klinkt het.

Gelet op de omvang van de bedrijfsbrand besliste het parket van Oost-Vlaanderen woensdagochtend om de site in beslag te nemen. Ook is een branddeskundige aangesteld om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

Deze familiefoto werd drie jaar geleden genomen ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van het bedrijf. Foto: rr

103 jaar Danilith Delmulle

Danilith Delmulle vierde in 2021 zijn 100ste verjaardag. De wortels van het bouwbedrijf liggen in 1921. Octaaf Delmulle vestigde zich toen als zelfstandig schrijnwerker en meubelmaker in de gemeente. Vanaf de jaren ‘50 liet hij zich bijstaan door zijn zonen en werden de grondvesten gelegd van het huidige aannemersbedrijf. Danilith Delmulle is gespecialiseerd in geprefabriceerd bouwen.