bouwwerf

Studie Universiteit Gent toont aan: de hardwerkende West-Vlaming bestaat écht

KORTRIJK - Het cliché van de hardwerkende West-Vlaming wordt nog maar eens bevestigd. Net zoals in 2018 (het jaar van de vorige provincieraadsverkiezingen) is West-Vlaanderen de provincie met de hoogste werkzaamheidsgraad. Opvallend: vooral de hardwerkende West-Vlaamse vrouwen steken erbovenuit, want onder de mannen werken er meer in Oost-Vlaanderen. Een en ander blijkt uit een studie die professor Stijn Baert (Universiteit Gent) zopas publiceerde en online zette.

West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen scoren zowel op werkzaamheid, werkloosheid als inactiviteit het beste, zo blijkt uit de studie van professor Baert, specialist in arbeidseconomie.

Met 82,0% werkenden onder de 25- tot 64-jarigen is West-Vlaanderen de provincie met de hoogste werkzaamheidsgraad. Dat was ook in 2018 zo. In vergelijking met de afgelopen jaren heeft West-Vlaanderen terug Oost-Vlaanderen voorbijgestoken.
Dit kan verklaard worden door een zeer lage inactiviteit in West-Vlaanderen, zo stelt Stijn Baert. Slechts 16,3% van alle 25- tot 64-jarigen is er noch aan het werk, noch op zoek naar een baan. Het laagste percentage van alle provincies.
Oost-Vlaanderen kent nochtans, en net als in 2018, de allerlaagste werkloosheid. Minder dan 1 op 50 Oost-Vlamingen tussen de 25 en 64 jaar is werkloos. Dat wil zeggen: niet aan het werk maar wel op zoek naar een baan en daarvoor een werkloosheidsuitkering
genietende. Dit kan steeds volgens professor Baert gelinkt worden aan het hoge opleidingsniveau in Oost-Vlaanderen.

Nog dit: terwijl West-Vlaanderen het erg goed doet, zit Vlaams-Brabant met een probleem. Dat is merkwaardig want in 2018, het jaar van de vorige provincieraadsverkiezingen, kende Vlaams-Brabant nog de hoogste werkzaamheidsgraad na West-Vlaanderen. Nu doet de provincie het slechter dan alle andere Vlaamse provincies én Waals-Brabant.

foto: archief Mediahuis