Jan De Nul Dubai Foto: Belga

Baggeraar Jan De Nul werkt prestigieus palmeiland in Dubai af

De Belgische baggeraar Jan De Nul heeft een contract van omgerekend bijna 200 miljoen euro binnengehaald om een kunstmatig eiland in Dubai af te werken, een project dat meer dan 15 jaar heeft stilgelegen. Dat heeft projectontwikkelaar Nakheel, onderdeel van Dubai Holding, maandag aangekondigd in een persbericht.

Het project, Palm Jebel Ali, wordt een opgespoten eiland in de vorm van een palmboom. Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft er al zo eentje, maar de aanleg van het tweede, grotere palmeiland werd in 2008 stilgelegd tijdens de wereldwijde financiële crisis.

Lees ook: Jan De Nul mag eerste diepzeehaven van Georgië bouwen

Nu pikt Dubai de draad van het project, waarvan de structuur al zichtbaar is, weer op. Jan De Nul zal er de komende twee jaar baggeren, zand opspuiten en stranden aanleggen, zodat er op het kustmatige eiland gebouwd kan worden. In het eerste kwartaal van 2025 zouden de eerste acht van de zestien palmbladeren klaar moeten zijn voor bebouwing, zo staat in het persbericht.

Het eiland zal zich over 13,4 vierkante kilometer uitstrekken, met in totaal 91 kilometer strand. Er zullen onder meer tachtig hotels en resorts op gebouwd worden.

Jan De Nul wil voorlopig niet reageren op het nieuwe contract, schrijft de zakenkrant De Tijd. “Het is ondertekend, maar we moeten nog wat afstemmen met de klant”, zegt het bedrijf.