Sabbe Ivan uit de Standaard

Ivan Sabbe geeft zijn ongezouten mening over de mislukte formatie: “De maskers zijn gevallen.”

BAVIKHOVE - De voorlopig mislukte formatie van Bart De Wever, zet opnieuw alle tellers op nul. Terug naar af. In ondernemerskringen is een grote zucht van ontgoocheling te horen. Ondernemer Ivan Sabbe, die met zijn eigen partij Voor U een zeer ondernemersvriendelijk programma had maar niet voldoende stemmen haalde, laat zijn licht schijnen op het actuele politieke schouwtoneel.   

“Jaren hebben de Vlaamse partijen zich verborgen achter de PS, de Waalse socialisten”, aldus Sabbe. “Er kon niets, er mocht niets. Voorbeelden genoeg: heilige huisjes zoals de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd, de gigantische commissie van de mutualiteiten aanpakken, de overheid ontvetten, provincies afschaffen, de senaat afschaffen mochten nooit ofte nimmer gesloopt worden. Nu de PS met stip afgestraft werd in de verkiezingen van juni jongstleden en naar de oppositie verwezen werd, ligt de weg open voor een centrum rechts beleid. Dit mede door de overweldigende overwinning van MR in Wallonië, waarbij bijna 1 op 3 Walen voor deze partij met een duidelijk centrum rechts programma gestemd heeft. Op basis hiervan ging Bart De Wever als formateur aan het werk. Door het cordon sanitair moesten natuurlijk SPA-Vooruit alsook de CD&V/ ACV mee aan boord worden genomen.”

De visie van Bouchez

Steeds volgens Ivan Sabbe blijkt nu dat de PS jarenlang als excuus gebruikt werd door de Vlaamse linkse partijen – en in het bijzonder SPA-Vooruit – om geen echte verandering door te voeren en geen heilige huisjes te slopen, maar enkel te grijpen naar meer belastingen in het sowieso al meest belaste land van de Europese Unie. Zoals naar de vermogensbelasting of de belasting op meerwaarden.

“In de nota van De Wever zitten natuurlijk positieve punten en dan voornamelijk de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd”, aldus Sabbe. “Maar voor het overige zitten er vooral meer belastingen en belastingsverschuivingen in. Natuurlijk wil Bouchez als voorzitter en boegbeeld van de MR niet de man zijn die een historische meerwaardebelasting invoert en naar het voorbeeld van de Open VLD in de laatste decennia, het omgekeerde doet van het partijprogramma.”

Geen ontvetting van de overheid

Sabbe ziet ook nog andere lacunes. “Wat sowieso totaal ontbreekt in de nota BDW zijn de besparingen op onze overheid”, zegt hij. “Niets over de afschaffing van de provincies, de afschaffing van de mutualiteiten zoals in Nederland, het plafonneren en beperken in de tijd van de OCMW-uitkeringen, de afschaffing van de senaat, het beperken van de kabinetten, het aanpakken van het langdurig ziekteverzuim. Maar wat had je anders kunnen verwachten van de NVA, die vorig jaar op Vlaams niveau nog eventjes 15 regio’s in Vlaanderen heeft bij gecreëerd? Nu komt het centrum rechtse Vlaanderen zichzelf tegen door bijna een kwart van de Vlaamse kiezers voor het Vlaams Belang links te laten liggen en moet het met lede ogen toezien hoe SPA-Vooruit ver boven zijn gewichtsklasse bokst.”

Blauwe oplossing mogelijk?

Oplossingen zijn zeker mogelijk en werden trouwens al uitgetest bij de buren in Nederland, aldus nog Ivan Sabbe. “Laat Vooruit met zijn eigen rode blokjes spelen en werk met gedoogsteun  van het Vlaams Belang”, raadt hij aan. “Ons asielbeleid kan sowieso veel beter en de werkzaamheidsgraad van de migranten opkrikken is een bal voor open doel.”

En wat als de MR dat niet ziet zitten? Ivan Sabbe besluit: “Kan dit niet voor de MR, de echte winnaar van de verkiezingen, dan kan de Open VLD misschien toch overtuigd worden om eindelijk te doen wat ze al 20 jaar had moeten doen, namelijk een centrumrechts liberaal beleid voeren. Hun naamsverandering is dan meteen ook opgelost: MRV of MR-Vlaanderen.”