2-scaled

Paul Gheysens krijgt fiscale claim van 9,7 miljoen euro in de bus

IEPER - De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) stuurt een nieuwe fiscale claim van 10 miljoen euro naar een vennootschap van Paul Gheysens. Dat meldt de krant De Tijd. Nochtans gaf het hof van beroep de vastgoedondernemer vorig jaar volledig gelijk in hetzelfde dossier. Het betreft een dispuut over een door Gheysens gebouwde wolkenkrabber in Warschau (centraal op de foto). De West-Vlaamse ondernemer kleurde de voorbije twintig jaar  de skyline van Warschau met meerdere spectaculaire hoogbouwprojecten.

 

De Bijzondere Belastinginspectie heeft op 25 maart een subsidiaire aanslag van 9,7 miljoen euro verstuurd naar de NV Elzenwalle, een dochtervennootschap van Gheysens’ vastgoedgroep Ghelamco. Dat staat in de toelichting van de recent gepubliceerde jaarrekening van Elzenwalle. Elzenwalle verwijst naar het kasteel dat gelegen is tussen Ieper en Kemmel en de thuisbasis (of één van) is van Paul Gheysens.

De discussie met de fiscus draait om een transactie in Polen. Elzenwalle verwierf in 2004 voor 237.631 euro 60 procent van de Poolse vennootschap Apollo Invest. Die vennootschap was de eigenaar van het prestigieuze project Unit in Warschau (zie foto, centrale wolkenkrabber). Ghelamco bouwde daar een wolkenkrabber van 46 verdiepingen, inclusief uitkijkplatform met een glazen vloer die kan kantelen.

Welles nietes

In september 2016, nog voor de bouw van de wolkenkrabber begon, schoof Elzenwalle zijn belang van 60 procent in Apollo Invest door naar Granbero Holdings, een Cypriotische dochtervennootschap van Ghelamco. In ruil kreeg Elzenwalle voor 33 miljoen euro aandelen in Granbero Holdings. Die participatie werd meteen voor hetzelfde bedrag doorverkocht aan de Ghelamco Group, zo meldt de krant De Tijd nog.

De uitzonderlijke financiële opbrengst van 33 miljoen euro boekte Elzenwalle als een meerwaarde op aandelen, die vrijgesteld is van belastingen. De Bijzondere Belastinginspectie ging daar niet mee akkoord. De BBI beschouwde de 33 miljoen euro niet als een meerwaarde op aandelen, maar als een abnormaal of goedgunstig voordeel, waar geen daadwerkelijke tegenprestatie tegenover stond.