sappi lanaken 3

“Fabriek van Sappi moet meer dan magazijnen worden”

Het Nederlandse vastgoedbedrijf UTB Group kondigde vorige maand aan dat ze de voormalige papierfabriek Sappi in Lanaken wil kopen. Ook de Vlaamse Waterweg toonde interesse. Op vraag van pas verkozen parlementslid Andy Pieters laat bevoegd minister Lydia Peeters weten dat de voorkeur gaat naar een nieuwe invulling met maakindustrie en jobcreatie voor kortgeschoolden.

UTB Group is gespecialiseerd in de aankoop van industrieel vastgoed en liet het oog vallen op de leegstaande fabriek van Sappi in Lanaken. De strategische ligging aan het Albertkanaal, een oppervlakte van ongeveer 25 hectare en een kaaimuur van 440 meter maken van de site een unieke watergebonden locatie, waar ook De Vlaamse Waterweg interesse in had.

Begin juni liet De Vlaamse Waterweg weten dat het de gronden van de voormalige papierfabriek in Lanaken wil kopen. Omdat de Vlaamse Waterweg een decretaal voorkooprecht heeft, kan die de site aan dezelfde voorwaarden en prijs verwerven als een eventuele private koper.

“Op dit ogenblik ligt dergelijke verkoopovereenkomst (nog) niet voor”, klinkt het in antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (NVA), die de stand van zaken in het dossier bij de minister opvroeg. Lydia Peeters is formeel: “Gezien het een watergebonden strategisch gelegen perceel betreft van aanzienlijke grootte, heb ik erop aangedrongen dat het terrein een nieuwe kwalitatieve invulling kan bekomen. Maakindustrie zoals voorheen strekt tot aanbeveling, waarbij ook kortgeschoolde personeelsleden opnieuw worden tewerkgesteld. Er werden geen streefwaarden qua tewerkstelling per ha opgesteld.”

Pieters is het eens: “Het moet dus écht wel om meer gaan dan stockageruimte of magazijnen, maar effectief maakindustrie, productie of industriële activiteiten met voldoende werk voor kortgeschoolden. En bij voorkeur wordt dat niet op de lange baan geschoven. Vanuit het Vlaams Parlement zullen we het dossier blijven opvolgen.