Azumuta is een Gentse scale-up die in 2016 werd opgericht door Batist Leman en een ‘connected worker suite’ aanbiedt voor de maakindustrie. Azumuta wil productiebedrijven een concurrentieel voordeel bieden door werknemers op de werkvloer met elkaar in contact te brengen, te ondersteunen en meer mogelijkheden te geven via een geïntegreerd modulair platform. Zo helpt Azumuta productiebedrijven hun prestaties te verbeteren.
Sinds de oprichting is Azumuta elk jaar verdubbeld in omvang. Momenteel telt het ongeveer twintig medewerkers, met nog eens tien openstaande vacatures. Het bedrijf telt al meer dan zeventig klanten in meer dan tien landen, waaronder grote namen als Atlas Copco, Duvel Moortgat, Sioux Technologies en twee van de grootste automerken wereldwijd. In 2023 haalde de scale-up €2,8 miljoen op. In de adviesraad zetelen bekende namen als Jeroen De Wit (Teamleader), Tim Vandecasteele (Silverfin), Ewout Meyns en Mattias Putman (beide PieSync).
“Na jaren van ontwikkeling hebben we met Azumuta een sterke product-market fit bereikt, waarvoor de markt en concurrentie duidelijk internationaal liggen.”
Batist Leman, CEO Azumuta.
Het bedrijf opent nu een eerste buitenlands kantoor in de VS. Bovenop de nieuwe vestiging is Azumuta in Detroit ook geselecteerd voor i4.0, het belangrijkste industry 4.0-acceleratorprogramma in Noord-Amerika. Ook heeft het een plekje verworven bij Newlab. Dat is een nieuw innovatie-ecosysteem binnen Michigan Central, het gelijknamige treinstation dat in 2018 door Ford opgekocht werd om er een business- en innovatiehub voor mobiliteit van te maken. Naar analogie met de bloeiende Newlab-hub voor climate- en deeptech in New York, wil Ford, dat al een miljard dollar investeerde in Michigan Central, in Detroit nu samen met Newlab hetzelfde doen. Naast Ford is ook Google een van de medeoprichters en drijvende krachten achter Michigan Central.
“Detroit wordt wereldwijd gezien als een voorbeeld van economische herontwikkeling”, zegt Batist Leman, oprichter en CEO van Azumuta. “Bovendien trekt de stad ook veel investeringskapitaal aan, waardoor ze in 2022 zelfs de titel van meest waardevolle start-up-ecosysteem ter wereld kreeg. De opening van dit nieuwe kantoor biedt ons een unieke kans om deel uit te maken van een dynamische en snelgroeiende technologiehub. Na jaren van ontwikkeling hebben we met Azumuta een sterke product-market fit bereikt, waarvoor de markt en concurrentie duidelijk internationaal liggen. Dit is dus een logische volgende stap.”