half maantje Foto: Chris Bosseloo

Arthur (25) opent ’t Half Maantje als pop-up café voor twee maanden: “Leek me leuk als vakantie”

Arthur B. (25) blaast café ’t Half Maantje in de Pontstraat (even) nieuw leven in. De jonge ondernemer nam twee maanden verlof om zijn droom waar te maken. Sinds donderdag ruilt hij zijn bureaujob een paar maanden in, om achter de toog van een bruine kroeg te staan. “Ik wou altijd al eens cafébaas zijn.”

In het dagelijkse leven werkt Arthur B. (25) als consultant bij een bedrijf met vestigingen in Brussel en Gent. Toen hij eind juli een lopend project afgerond had, besloot de man twee sabbatmaanden te nemen om zijn droom waar te maken.

“Het idee om even achter de toog van een café te staan speelde al lange tijd in mijn hoofd”, zegt Arthur. “Toen ik op een bepaald moment met mijn vrienden op café een pint aan het drinken was, hoorde ik dat het oudste café van Aalst, ’t Half Maantje, leeg stond. Een kans die ik niet kon laten voorbijgaan”, aldus de cafébaas ad interim.

Snel geregeld

Het was een vriend die Arthur het telefoonnummer van de eigenares van het leegstaande café bezorgde en plots ging het allemaal heel snel. “Ik heb de vrouw direct gebeld en alles was heel snel in kannen en kruiken”, aldus Arthur. “Ik heb op anderhalve maand snel alles geregeld zodat ik vanaf donderdag twee maand achter de toog kan staan. Ik heb me voorgenomen om de pop-up twee maanden te laten lopen. Intussen ga ik een nieuw project zoeken om daarna in mijn reguliere job terug aan de slag te gaan.”

“Ik heb veel vrienden die graag op café gaan en dit is dé gelegenheid bij uitstek om eens iets speciaals te doen in Aalst”, vertelt Arthur. “’t Half Maantje wordt de komende twee maanden opnieuw de bruine kroeg die ze steeds geweest is. De bedoeling is om gedurende die twee maanden een plaats te creëren waar alles kan en mag zolang iedereen zich goed voelt”, luidt het.

Neem-uw-ouders-mee-op-café

Arthur heeft, naar eigen zeggen, leuke plannen voor de komende maanden. “Komend weekend is het officieel openingsweekend. Dan gaan we op zaterdag een leuke karaoke doen en zondag gaan we gewoon een kaartje leggen, sfeer scheppen zoals het vroeger was”, aldus de man. “De volgende twee maanden ga ik verschillende dingen organiseren zoals een filmavond, een bingoavond en zelfs een neem-uw-ouders-mee-op-café-avond”, lacht Arthur. Arthur organiseerde woensdagavond met vrienden een heuse try-out van zijn pop-up café.Arthur organiseerde woensdagavond met vrienden een heuse try-out van zijn pop-up café. — © IF

Arthur is ervan overtuigd dat hij nu al de smaak te pakken heeft, maar een fulltime job als cafébaas zit er niet in. “Ik heb op voorhand uitgemaakt voor mezelf dat ik sowieso wil teruggaan naar mijn job, maar dit wou ik écht wel eens gedaan hebben in mijn leven. Van mijn werkgever kreeg ik trouwens heel wat positieve commentaar op mijn idee. Voor hen ben ik nu ‘employeneur’, zowel ondernemer als werknemer en dat is een erg goeie leerschool.”

Try-out

De jonge cafébaas is helemaal klaar voor zijn tijdelijke rol als caféuitbater. “Woensdagavond hebben we onder vrienden een try-out gedaan en dat is enorm meegevallen”, aldus Arthur. “Het leven kan niet mooier zijn dan met vrienden onder elkaar en in een gemoedelijke sfeer een pintje te drinken en te genieten. Het wordt een mooie zomer”, besluit Arthur.