WhatsApp Image 2024-08-02 at 16.26.21_b7a810c5 Foto: Bert Clinckers

Out of Office met Bert Clinckers (Eneco): “Tijd doorbrengen met het gezin is de rode draad in mijn leven”

Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers 'Out of Office'. Hoog tijd dus om de mens achter de ondernemer wat beter te leren kennen. Vandaag praten we met Bert Clinckers, CFO van Eneco. Hij heeft het over zijn favoriete manieren om te deconnecteren, zijn favoriete vakantiebestemmingen en het klimaat.

Dag Bert, wat zijn of waren jouw plannen deze zomer?

Een belangrijk aspect van het leven is genieten en tijd doorbrengen met het gezin. Dit jaar hebben we besloten om op vakantie te gaan naar Vietnam, waar we andere culturen en gewoontes willen leren kennen. We hebben ons ondergedompeld in de lokale gebruiken, prachtige landschappen verkend en de rijke geschiedenis van het land ontdekt. Daarnaast waarderen we ook de schoonheid van ons eigen land. Daarom plannen we regelmatig uitstapjes naar de Belgische kust. Hier kunnen we genieten van het goede leven dat ons eigen land te bieden heeft. De frisse zeelucht, onze stranden en de lokale gastronomie zorgen telkens weer voor een heerlijke ervaring.

Lees ook: Out Of Office met Margaux Cannaerts (Autobussen Cannaerts): “Mijn reis naar Mexico blijft me heel erg bij”

De rode draad in al onze activiteiten is de tijd die we samen als gezin doorbrengen. Of het nu gaat om wandelen in de natuur, fietstochten maken door mooie omgevingen, of samen gezellig eten – het zijn deze momenten van samenzijn die voor ons het meest waardevol zijn. We streven ernaar om zoveel mogelijk buiten in de frisse lucht te zijn, omdat we geloven dat dit bijdraagt aan ons welzijn en geluk.

Wat doe jij om volledig tot rust te komen? Hoe kan jij volledig deconnecteren?

Tijdens de vakanties vind ik het belangrijk om veel in beweging te zijn. Gedurende drukke periodes in het jaar schiet dit er vaak bij in, waardoor ik tijdens de vakanties de schade wil inhalen wat betreft sport en beweging. Dit is voor mij niet alleen een manier om fit te blijven, maar ook om nieuwe energie op te doen en te genieten van actieve bezigheden. Daarnaast ben ik graag met mijn handen bezig. Werkzaamheden in de tuin, doe-het-zelf projecten en klussen in en rondom het huis geven me veel voldoening. Het zien van de resultaten van mijn werk geeft me een gevoel van voldoening. Bovendien vraagt dit soort werk focus, waardoor ik makkelijk kan connecteren met wat ik doe en even alles om me heen vergeet.

Foto: Bert Clinckers

Een andere passie van mij is het kijken naar de sportprestaties of optredens van mijn kinderen. Of het nu gaat om een voetbalwedstrijd, een dansvoorstelling of een ander evenement, ik geniet er enorm van om hen bezig te zien en hen aan te moedigen. Daarnaast volgen we ook samen als gezin een ploeg waar we voor supporteren, wat voor ons een leuke en verbindende activiteit is.

Kortom, of ik nu actief bezig ben met sport en beweging, me uitleef in tuin- en klusprojecten, of geniet van de prestaties van mijn kinderen, deze activiteiten dragen allemaal bij aan mijn geluk en welzijn. Ze geven me de kans om te ontspannen, te verbinden met mijn omgeving en vooral te genieten van de mooie momenten in het leven.

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Onze vakanties zijn een mix van rust en activiteit, natuur en cultuur. Door te reizen naar bestemmingen zoals Zweden, Noorwegen en Oostenrijk kunnen we volop genieten van de schoonheid van de natuur, terwijl we ook steden bezoeken en nieuwe culturele ervaringen op doen. Het is deze combinatie die onze vakanties zo bijzonder maakt en ons keer op keer weer inspireert om op ontdekking te gaan.

Lees ook: Out of Office met Sarah Selleslagh van SOLIX: “Ik hou ervan om bij lokale boetiekjes te shoppen”

We houden ervan om rond te reizen op zo’n bestemming, en daarom reizen we meestal om de 2-3 dagen verder om nieuwe plekken te ontdekken. Hierdoor kunnen we volop genieten van wat de natuur te bieden heeft. Wandelen, fietsen en andere outdoor activiteiten maken een belangrijk deel uit van onze vakantie-ervaring. Het geeft ons de kans om de omgeving op een intensievere manier te verkennen en tegelijkertijd in beweging te blijven.

Welke plekken dichter bij huis zou je aanraden aan een toerist die Mechelen wil ontdekken? Welke horecazaken zou je aanraden?

Mechelen is een stad die je zeker moet verkennen, vooral het schitterende oude stadsdeel met zijn historische charme en prachtige architectuur. Maar als je het mij vraagt, zou ik toch eerder de omliggende natuurgebieden aanraden. De regio rond Mechelen biedt een aantal mooie plekken die ideaal zijn voor fietstochten en wandelingen. Neem bijvoorbeeld Het Broek in Willebroek-Heffen, een prachtig natuurgebied waar je kunt genieten van rust en stilte te midden van weelderige groene landschappen. Of wat misschien het Mechels Broek, een uitgestrekt gebied vol wandelpaden en waterpartijen waar de natuur je helemaal omarmt? En vergeet zeker het Zennegat niet, waar de Zenne, Dijle en het Kanaal Leuven-Dijle samenkomen, wat zorgt voor een unieke en prachtige omgeving.

“Naast de natuurlijke schoonheid heeft deze regio ook een diepgaand historisch verhaal te vertellen. De gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, met name die rond de Dossin kazerne en het Fort van Breendonk, zijn aangrijpend en moeten blijven verteld worden. Beide locaties bieden een sobere maar oh zo belangrijke les over de menselijke geschiedenis en zijn absoluut een bezoek waard.”

Naast de natuurlijke schoonheid heeft deze regio ook een diepgaand historisch verhaal te vertellen. De gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, met name die rond de Dossin kazerne en het Fort van Breendonk, zijn aangrijpend en moeten blijven verteld worden. De Dossin kazerne, nu een indrukwekkend museum, herdenkt de slachtoffers van de Holocaust en biedt een indringend inzicht in de geschiedenis. Het Fort van Breendonk, een voormalige nazi-gevangenis, is een andere plek waar de gruweldaden van de oorlog tastbaar worden. Beide locaties bieden een sobere maar oh zo belangrijke les over de menselijke geschiedenis en zijn absoluut een bezoek waard.

Aan te raden horecazaak: La Terrazza

Je mag één voorwerp meenemen naar een onbewoond eiland, wat neem je mee?

Ik denk toch een satelliettelefoon om iemand te bellen om me te komen ophalen. Alleen vastzitten op een eiland, niets doen met mijn handen, stilzitten, … denk dat ik gek zou worden.

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Op welke sportprestatie ben jij stiekem jaloers? Beoefen je zelf een sport?

Aan veel sport kom ik helaas niet meer toe wegens een drukke agenda. Ik weet uiteraard dat dit geen excuus is of kan zijn en probeer er wel op te letten. Vandaar zijn de vakantieperiodes uiteraard welkom. Bij de Olympische Spelen volg ik het waterpolo, omdat ik dat zelf meer dan 20 jaar beoefend heb.

Lees ook: Out Of Office met Axelle Moortgat van NOX Energy: “Niets kan tippen aan op en top Belgische frietjes van de frituur”

Ik ben vooral jaloers op de beleving. Het intense toewerken naar een zeker doel. Hindernissen en obstakels overwinnen om daar te geraken en dan de rush van het moment. En dat beleef je met allemaal gelijkgezinden. Het moet zo iets unieks zijn om daar te mogen zijn/staan, moet ongelofelijk zijn om dat te mogen meemaken.

Foto: Bert Clinckers

De verkiezingen zijn achter de rug. Welk programmapunt zou jij als bedrijfsleider binnen jouw sector gerealiseerd willen zien worden, of welk wetsvoorstel zou volgens jou ingediend mogen worden?

Het was een opvallende vaststelling in de voorbije verkiezingscampagne: het klimaat was geen thema. Het onderwerp kwam nauwelijks ter sprake in de debatten, politici maakten er amper woorden aan vuil. Het leek alsof het klimaat­probleem zichzelf had opgelost. Het tegendeel is waar, de klimaatverandering gaat onverminderd voort. We moeten vooral nu actie gaan ondernemen. We zien de afgelopen tijd dat de temperatuur op aarde het hoogst is geworden sinds de metingen. Zolang we CO2 zullen blijven uitstoten zal de aarde opwarmen.

Met Eneco hebben we een duidelijke ambitie: klimaatneutraliteit tegen 2035. Dat betekent dat we volop in gang moeten schieten om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en zelfs te stoppen. Dit kunnen we doen door massaal in te zetten op de elektrificatie. Maar het kader hiervoor is niet gunstig. De elektriciteitsfactuur in ons land is hoger dan de gasfactuur. Dit moeten we veranderen. Hogere belastingen op fossiele brandstoffen en lagere op (duurzaam opgewekte) elektriciteit.

Lees ook: Out of Office met Sarah Keppens (Customerry): “Politici moeten doen wat elke ondernemer ook moet doen”

Welke dag in je leven zou je nog eens opnieuw willen beleven?

Er zijn wel een aantal dagen die memorabel zijn, ik denk maar aan de eerste dag thuiskomen met je pasgeboren kind (dat heb ik al 2 keer mogen meemaken), of eerste dag als je samen met je partner de sleutels van je eerste huis in handen krijgt,… eigenlijk moeilijk om te kiezen. Momenten zijn er om te koesteren. Maar tegelijkertijd moet je ook leven in het heden en denken met een blik op de toekomst.

Welke levenswijsheid zou je willen meegeven aan je kinderen?

Ik heb er 2 die ik belangrijk vind en die ik probeer mee te geven: “voor elk probleem is er een oplossing” en “behandel mensen zoals je zelf wil behandeld worden”.

Soms lijkt een probleem onoverkomelijk, raak je in paniek en zie je door het bos de bomen niet meer, dan kan rust een sleutel tot een oplossing zijn – paniek is nooit een goeie raadgever, impulsief reageren helpt je nooit vooruit. Maar wat afstand nemen, het rustig bekijken en belangrijke zaken van details onderscheiden zorgt altijd voor een uitkomst.

Verder is het ook belangrijk om respect te hebben voor mensen, eerlijk en oprecht te zijn, anderen te helpen en ondersteunen en te luisteren naar anderen.

Foto: Bert Clinckers