Bakkerij Den Troon team Quinten Claessens tussen zijn ouders Steve en Ellen — © Marc Peeters

Warm welkom voor nieuwe uitbaters van Den Troon

Bakkerij Den Troon in Grobbendonk is weer open. De inwoners van Grobbendonk lieten hun tevredenheid hierover blijken door de nieuwe uitbaters met honderden een bezoekje te brengen tijdens de openingsdag. “Van zoveel volk konden we alleen maar dromen”, zegt zaakvoerder Quinten Claessens (21). “We willen er een succesverhaal van maken.”

Het bakkersgeslacht Bierinckx stond vier generaties lang aan het roer van bakkerij Den Troon. Na vruchteloze pogingen om een overnemer te vinden sloot de zaak de deuren in december van vorig jaar. Binnen de familie Bierinckx was er immers geen opvolging meer die zich volledig wilde smijten in het bakkersleven. “De winkel was net gesloten toen we vernamen dat de zaak kon overgenomen worden”, vertelt Quinten Claessens.

“Het leek ons de uitdaging waar ik samen met de familie naar op zoek was. Omdat we nog in Grobbendonk hebben gewoond kenden we de zaak en de goede reputatie. We zijn gaan onderhandelen en zijn tot een akkoord gekomen. Het heeft wel even geduurd voor alles praktisch en administratief rond was.”

De bakkersstiel heeft Quinten met de paplepel meegekregen. “Mijn vader Steve (44) is ook bakker. Ik was al snel geïnteresseerd in wat hij deed. Speels heeft vader me er ook gauw bij betrokken. Terwijl andere kinderen met plasticine speelden, kneedde ik figuurtjes in marsepein.”

Even aanschuiven hebben de klanten er graag voor over. — © Marc Peeters

Vader en zoon werkten beiden voor de bekende patisserie Lints in Antwerpen en later voor patisserie Sint-Jozef in Boechout. Thans was de tijd rijp voor een eigen verhaal. Het werd een overrompeling. “Toen we zondagochtend rond zes uur de deur openden stonden de mensen al aan te schuiven. En het is druk gebleven met regelmatig meer dan 20 klanten in de rij terwijl we met vier mensen de klanten bedienen.”

In de bakkerij wordt er zondagvoormiddag nog voortdurend bijgebakken. “Hoeveel product voorzie je voor een openingsdag? De koffiekoeken waren al na een paar uur de deur uit. Extra pistolets zijn gauw gebakken, maar met koeken ligt dat al iets moeilijker.” Ondertussen blijft ook de telefoon rinkelen. Of ze nog een abrikozenvlaai kunnen apart zetten? “Hebben we er nog één? Vooruit dan maar.”

Het is alsof de zaak nooit gesloten is geweest. — © Marc Peeters

De sfeer onder de aanschuivende klanten is opperbest. “We hebben dit gemist”, zegt Liliane uit Grobbendonk. “Een echte warme bakker met ook goede patisserie en charcuterie. Het verschil met een warenhuisbakkerij proef je. En blijkbaar ben ik niet de enige die er zo over denkt.” De man achter Liliane komt uit Vorselaar. “Voor goede waar rijd ik graag een paar kilometer. Er staan hier meer mensen uit Vorselaar.”

Quiten is nog een beetje onder de indruk van het succes. “Het is de bedoeling de toppers van de familie Bierinckx te behouden en er onze specialiteiten aan te te voegen. Zo moet je beslist onze chocomousse en bavarois een keertje proeven. De volgende dagen en weken gaan we de organisatie helemaal op punt zetten. Zo zal het binnenkort ook weer mogelijk zijn om bestellingen online door te geven. De voorbije periode is het wat te hectisch geweest om dat tegen vandaag allemaal rond te krijgen.”

Om Den Troon te runnen bundelt de familie Claessens de krachten. “Voldoende personeel vinden, zeker in de bakkerij zelf, is een uitdaging. Dat is bekend verhaal in de sector. Maar we hopen toch over voldoende enthousiaste medewerkers te kunnen blijven beschikken.”