Staalreus ArcelorMittal Foto: Belga

ArcelorMittal houdt investering in Gentse fabriek nog in beraad: “We zijn zeer blij met de vooruitgang”

Staalreus ArcelorMittal wil tegen het einde van dit jaar duidelijkheid scheppen over de toekomst van zijn fabriek in Gent. De directie zegt “zeer blij” te zijn met het onderzoek over een grote nieuwe investering in Gent, maar wil garanties over goedkope Belgische stroom.

Staalgigant ArcelorMittal luidde donderdag de alarmbel. De situatie op de staalmarkt is “onhoudbaar” door de goedkope import vanuit China, klinkt het. Het concern zag zijn winst in het tweede kwartaal dalen en zit naar eigen zeggen gekneld tussen de goedkope import en een zwakke vraag.

Lees ook: Minder winst en lagere volumeprognoses: ArcelorMittal noemt situatie staalmarkt “onhoudbaar”

Tegelijkertijd klonk de top van ArcelorMittal wel positief over de Gentse fabriek. Daar bereidt de staalreus een grootschalige, vernieuwende investering van ruim twee miljard euro voor om de productie van staal minder vervuilend en ‘groener’ te maken.

4.500 jobs

De toekomst van de fabriek wordt in de hele regio nauwgezet opgevolgd, vooral nu ons land wedijvert met Frankrijk om de grote investering. ArcelorMittal stelt aan de John Kennedylaan 4.500 mensen tewerk en zorgt er indirect nog eens voor 1.100 jobs bij contractanten. (Lees verder onder de foto)

Foto: Belga

De Franse regering beloofde eerder al goedkope kernenergie om een fabriek van ArcelorMittal in Duinkerke voorrang te geven. Er wordt dus ook op goedkope Belgische stroom gerekend, liet financieel directeur Genuino Christino donderdag verstaan aan persagentschap Belga.

Lees ook: Regering wil investering ArcelorMittal in Gent houden met goedkopere stroom

Premier Alexander De Croo (Open VLD) beloofde in mei al het verschil bij te passen. “Een belangrijke stap”, zegt Christino. De toegang tot competitief geprijsde energie, “is een belangrijke ontwikkeling voor ons”. Het is de eerste keer dat de internationale directie zich uitspreekt over het Belgische engagement en de evolutie van de plannen in Gent. (Lees verder onder de foto)

Foto: Belga

Zeer blij

Het “extreem gedetailleerde” studiewerk over de investering loopt, luidt het. “En niet enkel voor België, maar ook voor andere decarboniseringsprojecten in Europa”, vervolgt Christino. “We willen exact weten welke investeringen nodig zijn. Dat is een uiterst belangrijk onderdeel van het proces. Tegen het einde van dit jaar willen we daarmee klaar zijn.”

“Maar we weten dat dat niet voldoende is. We moeten er ons van verzekeren dat we na dit project effectief duurzaam en concurrentieel worden. Daarom is deze dialoog met de overheden belangrijk.”

De plannen voor Gent zijn hoegenaamd niet teruggeschroefd, klinkt het. “We zijn voornamelijk in Gent zeer blij met de vooruitgang.” In de federale en Vlaamse regering wordt momenteel niet gereageerd op lopende zaken, maar is te horen dat de engagementen overeind blijven.