Arcelor Foto: Belga

Minder winst en lagere volumeprognoses: ArcelorMittal noemt situatie staalmarkt “onhoudbaar”

Staalgigant ArcelorMittal, die ook een grote aanwezigheid heeft in ons land, noemt de situatie op de staalmarkt “onhoudbaar” door de goedkope import vanuit China. Het concern zag zijn winst in het tweede kwartaal dalen en verlaagt ook zijn volumeprognoses: een belangrijke indicator voor de wereldeconomie.

Volgens ArcelorMittal zitten Amerikaanse en Europese staalbedrijven gekneld tussen enerzijds goedkope import en anderzijds een zwakke vraag. Die vraag ligt lager dan het bedrijf had verwacht. ArcelorMittal rekent nu op een groei van de staalconsumptie buiten China met 2 à 3 procent. Eerder ging men nog uit van 4 procent groei. In China zelf zou de vraag naar staal zelfs kunnen dalen.

Lees ook: ArcelorMittal gaat in zee met Antwerps klimaattechbedrijf om CO2 te recycleren

Goedkope import en een zwakke vraag wegen ook op de verkoopprijs van staal, waarvan de productie niet langer rendabel dreigt te worden, klinkt het. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal een brutowinst (ebitda) van 1,86 miljard dollar, wat ruim een derde minder is dan dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan analisten hadden verwacht. De nettokwartaalwinst klokte af op 504 miljoen dollar, een daling met 73 procent.

ArcelorMittal heeft fabrieken in Gent, Luik, Geel en Genk.