“De coronaperiode was allesbehalve gemakkelijk, dus ik had nooit durven dromen dat ik de vierde verjaardag van het café zou vieren.” Charlotte Heus (35) staat achter de tapkranen van haar café Barries dat ze zelfstandig uit de grond stampte op 8 augustus 2020. “Ik kon toen wel extra aandacht geven aan mijn klanten en dat heeft zeker gebaat. Het feit dat 80 procent van de klanten vast clientèle is, wil toch zeggen dat we iets goeds doen.”
Het café op de hoek van de Reyndersstraat 21 hangt vol met polaroids van vrienden en vaste klanten. “Iedereen kan hier alleen binnenkomen, de vaste klanten zullen je meteen opvangen. Dat is ook wat ik wilde creëren, een tweede thuis waar iedereen zich welkom voelt.”
Bruine kroeg
De sfeer van een bruine kroeg is er doorheen de jaren ingeblazen met een tournée générale-bel en een spaarkas. “Ik heb dat allemaal gekregen bij verjaardagen van Barries. Ik zei altijd dat ik een bruine kroeg wilde, dus deze cadeaus bewijzen dat mijn klanten mij goed kennen.”
Vaste klanten komen wekelijks een centje in de spaarkas steken, dat na een jaar gebruikt wordt op het teerfeest. “Dat zorgt voor een sterk samenhorigheidsgevoel. Het is prachtig om te zien dat in het café hechte vriendschappen ontstaan. Zelfs mijn man en ik hebben elkaar aan de toog leren kennen”, lacht Charlotte.
Haar man Steffen Van den Branden (30) maakt nu deel uit van het hechte team. “Mijn collega’s zijn allemaal goede vrienden. Onze band is alleen maar sterker geworden en dat straal je ook uit naar de klanten.”
Niets beter om de liefde van twee bierliefhebbers te vieren dan een eigen bier creëren. “Met de trouw in het vooruitzicht speelde het idee om een eigen biertje te laten brouwen. We hebben een goede verstandhouding met brouwerij Cabardouche en we hadden de vrijheid om onze eigen voorkeur van smaken, alcoholpercentage en hopsoorten aan te geven. Zij brouwden het perfecte biertje voor ons.” Het eindresultaat werd een dry hopped sour: een fris biertje van 7 procent met een zure toets, een hoppige geur en een lichtbittere afdronk.
Het zelfgeschreven label omschrijft het bier mooi: “De S van Steffen en C van Charlotte vormden al snel S&C. Want liefde, das toch de eSenCie van het leven.”
“Het was op onze trouwreceptie een enorm succes, alles vloog erdoor. Op de verjaardag van het café, zaterdag 3 augustus, tappen we onze laatste twee vaten. Maar het komt zeker terug als huisbier.”
“Het is prachtig om te zien dat in het café hechte vriendschappen ontstaan. Zelfs mijn man en ik hebben elkaar aan de toog leren kennen”
Charlotte Heus
De kennis van bier is er niet zomaar. Charlotte, Steffen en collega Nel behaalden hun diploma van biersommelier. “Samen met mijn team kiezen we bieren waarvan ik zelf ook 90 procent niet ken. Tijdens de blind tastings verdiepen we ons in de nieuwe bieren zodat we het kunnen beschrijven aan de klant. Klanten geven vaak het compliment dat ze veel bijleren. Ik ben ook heel dankbaar dat mijn collega’s hun best doen om die uitleg te bieden.” Naast de suggestiebieren, die je bijna nergens in Antwerpen kan drinken, is er steeds een mooie mengeling met klassiekers.
Als ze luidop mag dromen, zullen er nog unieke Barries-bieren volgen. “Steffen en ik denken er zelfs aan om een brouwcursus te volgen.”