frituur den trul

Frituur moet tijdelijk sluiten na grote regenval: “Ongeveer 200.000 euro aan schade”

Het noodweer van donderdagochtend maakte van de Dorpstraat in Leefdaal een rivier, waardoor meerdere huizen water binnen kregen. Bij Frituur Den Trul in Leefdaal is de schade bijzonder groot. “Alles dreef hier maar in het rond”, klinkt het.

De zaakvoerders van Den Trul werden omstreeks zes uur ’s ochtends opgebeld door de eigenaars van het pand. “Ze vertelden ons dat de frituur helemaal onder water stond”, vat medezaakvoerder Bo Pelgrims (37) aan. “Rond 6.20 uur arriveerden wij hier in de Dorpstraat, en het water stond in onze zaak op kniehoogte. Veel konden we op dat moment niet doen, want we konden die grote hoeveelheid nergens laten wegstromen. Vervolgens kwam er iemand van de gemeente Bertem om het wachtbekken te openen, waardoor het water begon te verdwijnen.”

Zowel in de opslagruimte als in de frituur stond het water op kniehoogte. — © if

Voor de frituuruitbaters startten toen de talloze uren aan dweilen en schade opmeten. “Mijn man heeft alles bekeken, en we schatten dat we ongeveer 200.000 euro schade hebben”, zegt Bo. “De frietketels, de koelkasten en de diepvriezers zijn allemaal beschadigd. Ook alles wat daar inzit, zoals bijvoorbeeld brood, gehaktballen, curryworsten en ajuinen, is uiteraard niet meer bruikbaar.”

“Alles dreef hier maar in het rond. We zijn nog geen drie jaar open, maar het is niet de eerste keer dat dit pand veel water binnenkrijgt. In 2009 en 2011 waren er ook overstromingen. Sindsdien vernieuwden ze het bekken, en zou zulke grote wateroverlast niet meer gebeuren. Vandaag stellen we helaas vast dat dit wél het geval is.”

Ook wanneer het water was weggetrokken, was er nog veel modder aanwezig. — © mdt

Frituur Den Trul is nu genoodzaakt om minstens enkele weken de deuren te sluiten. “Zonder frietketel kunnen we niet veel doen, en als die echt compleet moet vervangen worden, dan zal het enkele maanden duren voor we opnieuw frieten kunnen bakken”, klinkt het. “Al hopen we dat we zo snel mogelijk de deuren kunnen heropenen. Als het al bij al nog blijkt mee te vallen, willen we in september weer functioneel zijn. Maar dat is vandaag moeilijk in te schatten”, besluit Bo.