Bijna twee op de drie (65,7 procent) starters geven aan dat ze gelukkiger, of zelfs veel gelukkiger, zijn als zelfstandige dan toen ze nog in loondienst werkten. Ongeveer een kwart stelt even gelukkig te zijn als voorheen. Slechts 9,5 procent van zelfstandigen die het afgelopen jaar gestart zijn, geeft aan dat ze minder gelukkig zijn. Daarmee tekent Acerta mooie cijfers op wat betreft het leven als zelfstandige.
Uit de barometer blijkt ook dat het stressniveau van starters de voorbije jaren aanzienlijk gedaald is. Van de zelfstandigen die in 2020 hun zaak op poten zetten, ervoer 72 procent stress. Dat cijfer slinkte sindsdien aanzienlijk: in 2022 rapporteerde nog 58,3 procent dat ze stress ervoeren, dit jaar nog maar 55,8 procent.
Toch ziet het sociaal verzekeringskantoor dat veel zelfstandigen het nog steeds moeilijk hebben met het vinden van een goede work-life balans. Slechts 35 procent zegt een goede balans te hebben tussen werk en privé. Eén op de zeven zelfstandigen, zo’n 14,6 procent, geven zichzelf een slechte tot zeer slechte score.
Rol van de overheid
Christine Festjens, Managing Director van Acerta, analyseert de resultaten van de barometer. “We zien dat startende zelfstandigen heel vaak enorm veel steun ondervinden van hun directe omgeving. Dat maakt ook dat het een dunne lijn is tussen werk en privé en dat zou een gevaar kunnen inhouden. Net als bij werknemers is het ook voor zelfstandigen, die met passie hun bedrijf uitbouwen, belangrijk om te waken over hun mentaal welzijn”, zegt Festjens. “Starters verwachten dan ook dat de overheid hen helpt. Slechts één op de tien vindt dat de overheid dat nu al voldoende doet. De voorbije jaren is er aan het statuut van zelfstandige wel al veel ten goede veranderd. Zo is er het geboorteverlof, betere ziekteverzekering, opvanghulp voor kinderen, en is er in economisch moeilijke tijden ook het overbruggingsrecht waar zelfstandigen op kunnen terugvallen.”