pexels-tara-winstead-8386149 (Foto: www.pexels.com)

Gewaardeerde werkkrachten: mensen met autisme

Van mensen die leiden aan ASS of autisme wordt wel eens gezegd dat ze moeilijk te integreren zijn in een 'normale' bedrijfscultuur. "Niets is minder waar", zegt Kristof Vekemans, operationeel directeur van Eleantis uit Halen. "We merken juist dat deze categorie van werknemers een groot concentratievermogen heeft en zeer punctueel en stipt kan werken."

Het is niet alleen een oplossing voor de War on Talent dat mensen van kansengroepen, zoals werknemers met een beperking, worden ingeschakeld in het reguliere bedrijfsleven. Ook de juiste motivatie én specifieke eigenschappen kunnen redenen zijn om kandidaten een kans te geven die bij andere bedrijven uit de boot vallen. Bij Eleantis weten ze er wél raad mee.

“Wij hebben contact genomen met een vzw die uitsluitend werkt met werknemers met een beperking”, vertelt Kristof Vekemans van Eleantis, een bedrijf dat industriële elektriciteit, engineering en automatisatie verzorgt. “Via hen werden ons medewerkers voorgesteld met ASS of autisme, die moeite hebben met functioneren binnen het normale bedrijfsleven. Wij mochten ervaren dat deze mensen specifieke talenten bezitten, zoals een groot concentratievermogen en het punctueel en stipt werken. Dat zijn sterke karakteristieken die compenseren voor een aantal zwakkere punten. Zoals elke werknemer, dus. De ervaring leert dat mensen met een autismespectrumstoornis zeer gewaardeerde werkkrachten zijn als je ze op hun sterktes uitspeelt.”

Eleantis wist diverse mensen met autisme op deze manier te herintegreren in de arbeidsmarkt. “Een perfecte oplossing voor de tekorten aan technische profielen”, aldus nog Vekemans. “Mits een doorgedreven opleiding, die door ons werd voorzien, kwam het helemaal goed. We hebben nu 4 personen met een beperking in dienst, goed voor minstens 2 full-time jobs. We kijken intussen verder uit naar bijkomende mensen, die na een opleidingsmoment vast kunnen aangeworven worden.’

Nog meer promotie
De integratie van mensen met autisme in de reguliere werking van bedrijven, is ook één van de voornaamste actiepunten van de Vlaamse Autismevereniging. Die heeft onlangs een documentaire gemaakt over de vele voordelen die het aanwerven van autisten biedt. Vorige maand werd de productie in Genk getoond. “We willen vooral werkgevers bereiken, en hen overtuigen om open te staan voor deze mensen”, zegt Ellen De Laender, bestuurder de Vlaamse autismevereniging. “Soms zijn er heel kleine aanpassingen nodig om de tewerkstelling te doen slagen. We geven er heel graag meer uitleg over…’