Jacques Vandermeiren Jacques Vandermeiren. Foto: Joris Herregods

Antwerpse havenbaas wankelt na brandbrief Voka: bedrijfsleiders “geschoffeerd” na uit de hand gelopen gesprek

Een “vernietigende” brief van Voka Antwerpen­-Waasland doet de positie van Jacques Vandermeiren als CEO van de haven van Antwerpen en Zeebrugge wankelen. Dat schrijft De Tijd.

“De voorbije twee jaar hebben we herhaaldelijk aangegeven dat wij – net als onze collega’s van Alfa­port Voka (de vertegenwoordigers van de havengemeenschap, red.) – hebben gemerkt hoe een open dialoog tussen het hoogste management van Port of Antwerp Bruges en de key stakeholders en klanten van onze geliefde haven ontbreekt”, schrijven de topman van Voka Antwerpen-Waasland, Luc Luwel, en voorzitter Andreas Pfeffer aan burgemeester Bart De Wever en haven­schepen Annick De Ridder.

Uit de brief blijkt dat er een vertrouwensbreuk is tussen enkele hoofdrolspelers in de haven en Vandermeiren, die in 2016 overstapte van Elia naar het Havenbedrijf Antwerpen. Sinds 2022 staat hij aan de leiding van het fusiebedrijf Port of Antwerp Bruges.

Gesprek met bedrijfsleiders liep uit de hand

Luwel en Pfeffer zeggen herhaaldelijk aangesproken te worden door bedrijfsleiders van logistieke en industriële spelers over Vandermeirens bewind. “We zien daarbij telkens hetzelfde patroon terugkeren: een gebrek aan echte luisterbereidheid, een vasthouden aan het eigen gelijk en een dogmatische houding inzake de doelstellingen én het te volgen pad richting klimaat- en energietransitie.”

De Voka-topmannen trekken naar eigen zeggen aan de alarmbel nadat vorige maand een gesprek tussen Vandermeiren en “hoge vertegenwoordigers van de allergrootste spelers in onze haven” uit de hand is gelopen en de bedrijfsleiders zich “geschoffeerd” voelden. Ze roepen De Wever en De Ridder, ook voorzitster van de raad van bestuur van de haven, op  “de gepaste maat­regelen te nemen”.

Voka bevestigt bezorgdheid

In een kort persbericht bevestigt Voka het nieuws van De Tijd. “Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bevestigt dat de relatie tussen de private havengemeenschap en de CEO van Port of Antwerp-Bruges (POAB) grondig is verstoord. Als een belangrijke vertegenwoordiger van het maritieme en industriële complex in het Antwerpse havengebied heeft ze daarover haar grote bezorgdheid geuit in een brief aan de raad van bestuur van POAB.”

De werkgeversorganisatie betreurt dat uittreksels uit die brief in de media zijn verschenen en onthoudt zich van verdere commentaar. “De Kamer van Koophandel heeft alle vertrouwen in de oordeelkundigheid van de raad van bestuur van POAB.”

Fernand Huts

De logistieke reus Katoen Natie, van ondernemer Fernand Huts, neemt afstand van de vernietigende brief van werkgeversorganisatie Voka over Jacques Vandermeiren, de topman van de haven van Antwerpen en Zeebrugge. Voka had via de brief aan de raad van bestuur van de Port of Antwerp-Bruges laten weten geen vertrouwen meer te hebben in de CEO van het havenbedrijf.

“Met ontsteltenis kunnen wij deze onnodige agressiviteit enkel beschouwen als manipulatie,” reageert Katoen Natie scherp. De groep van Huts beweert verder erg goed samen te kunnen werken met CEO Jacques Vandermeiren en met havenschepen Annick De Ridder (N-VA). Het is zeker niet de eerste keer dat de visie van Voka openlijk botst met die van Fernand Huts, of omgekeerd.

De aanval van Voka op de CEO zou volgens Huts erg schadelijke gevolgen hebben voor de haven en de Vlaamse economie. “Wij begrijpen dat Luc Luwel (bestuurder van Voka in Antwerpen, red.) vele frustraties moet torsen, maar dat is geen reden om gramschap publiek te uiten”, aldus Huts. “Wie waant Luc Luwel zich wel!”

Foto: Belga