bakhuis vollenbak Enthousiaste vrijwilligers maakten in het voorjaar een authentieke bakoven (links) voor het gloednieuw bakhuis Vollenbak in de schaduw van de windmolen In Stormen Sterk in Gierle (rechts). © Bart Van den Langenbergh

Bakhuis Vollenbak opent de deuren naast historische windmolen

Het gloednieuwe bakhuis met een authentieke bakoven naast windmolen In Stormen Sterk in Gierle (Lille) is klaar. Het gebouwtje met de naam Vollenbak wordt op zondag 4 augustus officieel ingehuldigd. “We willen jongeren laten beleven hoe hun boterham en stokbrood er gekomen zijn”, zeggen de initiatiefnemers.

In de schaduw van de windmolen In Stormen Sterk, pal in het centrum van Gierle, opent een bakhuis met een authentieke bakoven. Het project kwam tot stand dankzij een aantal enthousiaste vrijwilligers, de gemeente Lille en Stichting Kempens Landschap en kreeg ook steun van het plattelandsfonds Leader Kempen. Voor het bouwen van de authentieke bakoven gebruikten de vrijwilligers dit voorjaar traditionele bouwmaterialen zoals oude klampsteen, vuurvaste vloerstenen, leemmortel, roggestro en zelfs wat paardenurine. De oven zelf is sinds april klaar waarna het droogproces is gestart. Intussen werd ook de unit van het bakhuis over de oven geplaatst. Het molenplein in Gierle wordt hiermee opgewaardeerd tot een bijzondere toeristische troef voor Gierle en voor de Kempen.

Van akker tot bakker

“Door de komst van bakhuis Vollenbak kunnen zowel jongeren als ouderen aan de molen het verhaal Van akker tot bakker volgen”, legt Luc De Backer (Inzet), schepen van Toerisme in Lille uit. “Je zal het verhaal kunnen lezen op verschillende infoborden op het terrein. Elk jaar wordt in de buurt van de molen ook een graanveld ingezaaid waar je een infobord kan vinden en van daaruit naar de molen kan wandelen. Dit jaar staat het infobord aan de Doolstraat. Aan de molen kunnen bezoekers daarna zien hoe graan gemalen wordt. Tijdens workshops kan je meehelpen om het meel te verwerken tot brood of andere lekkernijen.”

De molenaars die aan het project hebben meegeholpen, hebben een duidelijke missie. “De molenaars zijn geen oude venten die vastgeroest zijn in het verleden”, schetst Herman Van den Broeck namens de molenaars. “We willen de eeuwenoude technieken van malen en bakken tonen aan de mensen van vandaag en zo bewaren voor de toekomst. Met het totaalproject Van akker tot bakker willen we kinderen en jongeren laten beleven hoe hun boterham en stokbrood er gekomen zijn. Een beleving die ze meedragen voor de rest van hun leven.”

Het bakhuis opent zondag 4 augustus, tijdens de Molenfeesten officieel de deuren.