Bar Elvire Foto: Leen Van de Sande

Bar Elvire opent haar deuren op het Gemeenteplein: “Mensen in kwetsbare posities bloeien open in een veilige werkomgeving”

Op het Gemeenteplein in Rijmenam (Bonheiden) opende dit weekend een nieuwe brunchbar haar deuren. Bij Bar Elvire kan je terecht voor hartige en zoete snacks, de hele dag lang. Uitbaatster Lien Knops wil van Bar Elvire een inclusieve werkplek maken, waar mensen in kwetsbare posities aan de slag kunnen in een gemoedelijke omgeving.

Piepjong is ze, de 20-jarige uitbaatster van Bar Elvire. In september studeert ze af en kan ze meteen vol aan de bak. “Gelukkig kan ik voor de administratie rekenen op mijn mama, zij heeft bakken ervaring in alles wat met HR te maken heeft. Daardoor heb ik meer tijd om mij met het dagelijkse reilen en zeilen van de brunchbar bezig te houden”, vertelt Lien net voor het openingsfeestje op vrijdag.

Zelf heeft ze bijna haar diploma gezinswetenschappen op zak. “Tijdens mijn stage groeide het idee voor Bar Elvire. Ik zag hoezeer mensen in kwetsbare posities openbloeien in fijne, inclusieve werkomgevingen. En ik merkte dat ik zelf enorm veel energie putte uit hen te begeleiden en hen te zien glunderen. Omdat ik als student altijd in de horeca gestaan heb, leek het mij fijn om die twee werelden te combineren in de brunchbar.”

Inclusiviteit

In haar Bar Elvire team verwelkomt en begeleidt Lien mensen met een beperking. “Maar beperking moet je heel breed interpreteren”, verklaart ze. “We werken niet uitsluitend samen met mensen die een fysieke beperking hebben, of met een mentale. Bij Bar Elvire kunnen bijvoorbeeld mensen met autisme of met het syndroom van Down aan de slag. Binnenkort komt er ook iemand stagelopen die graag Nederlands wil bijleren. De profielen die bij ons aan de slag kunnen, zijn dus uiteenlopend. De rode draad is inclusiviteit. We willen echt zo veel mogelijk mensen meenemen in ons verhaal, onder welk statuut of in welke rol dan ook.”

Opening Bar Elvire
Vrijdag werd de bar feestelijk geopend. Foto: Leen Van de Sande

Via woon- en zorgorganisaties als Thomashuizen, VillaVip en BCPA (Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme) die begeleid zelfstandig wonen aanbieden, legt Lien contact met potentiële werknemers. “Er komen binnenkort twee mensen bij ons werken die samenwonen in een koppelwoning (een vorm van begeleid zelfstandig wonen red.).”

Werkdruk

De rol van Lien bij Bar Elvire is dus tweevoudig. Als uitbaatster moet haar zaak doen draaien, maar als begeleidster moet ze een veilige werkomgeving creëren voor kwetsbare profielen. Niet simpel. “In de klassieke horeca ligt de werkdruk op drukke momenten soms bijzonder hoog en dat vertaalt zich wel eens in een gespannen werkomgeving, waar tolerantie ver zoek is”, vertelt ze. “De werkvloer van Bar Elvire moet het tegenovergestelde worden. Als er problemen zijn, worden die uitgepraat. Lukt het voor iemand niet om een bepaalde taak uit te voeren, dan zoeken we een oplossing. Nogmaals, ik wil dat iedereen zich hier veilig voelt.”

Gemoedelijkheid moet de norm worden. “Van een klassieke hiërarchie tussen baas en werknemer moet ik ook niet weten. Ik denk dat iedereen wel iets van elkaar kan leren. We streven een familiale sfeer na. De bar is niet zomaar vernoemd naar mijn oma.”

Zondag

Zondag 21 juli draaiden Lien en haar team hun eerste shift bij Bar Elvire. “De kaart bestaat uit bekende klassiekers. Broodjes, soep, kip-curry, lekker gebak.” Waar het kan, probeert Lien lokale producten te verwerken. “Je kan niet alles lokaal vinden, maar we doen ons best.”