ARKS architecten Het voltallige team van ARKS architecten, op het feestje voor de vijftigste verjaardag. Uiterst rechts Rudy Slabbinck, zijn vrouw Kathleen De Vloed in het blauw, met links van haar dochter Griet en zoon Stijn. Foto: ARKS architecten

Architectenbureau dat Aalter mee gezicht geeft wordt 50: “Aan elk van onze projecten is een diep menselijk verhaal verbonden”

Met 50 jaar ervaring en een portfolio van ruim 1.500 bouwprojecten, waarvan heel wat in Aalter, blikt ARKS architecten in een expositie terug op een succesvolle geschiedenis van groei en menselijke verhalen. “Maar we gaan ons vak opnieuw moeten uitdenken voor de vijftig jaar die gaan komen.”

Het Aalterse sportpark, het Kasteel van Poeke, Jeugdcentrum Kadans, ontmoetingscentrum Ursul’A in Ursel en nog tal van gebouwen die – vooral maar niet uitsluitend – Aalter zijn typerende gezicht geven, staan op het conto van ARKS architecten. Het bureau viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan.

Enkele van de 1.500 verwezenlijkingen van ARKS: wonen op de Aalterse Markt, uitvoerige renovatie van het Kasteel van Poeke, het Aalterse Restaurant Vier, en het multifunctioneel centrum Ursul’A in Ursel. Foto: if

Sinds donderdag 11 juli kan je een kijkje door de ruit nemen bij het atelier in de Lostraat in Aalter. “Waar normaal exposities van lokale kunstenaars te zien zijn, hangt nu een tijdlijn met indrukwekkende projecten waar wij aan werkten”, legt Griet Slabbinck uit. Zij is de dochter van Rudy en Kathleen De Vloed, en bureaumanager van ARKS. 

De expo in de etalage van het ARKS-atelier, met een uitgebreid overzicht van hun projecten door de jaren heen. Foto: ARKS architecten

Het bureau, dat oorspronkelijk in Middelburg begon zo’n vijftig jaar geleden, streek na een tussenstop in Gentbrugge neer in Aalter. Een gemeente die zij de jongste decennia hebben helpen bouwen. Maar of ze een kenmerkende stijl hebben?

“Nee. Ons werk herken je niet aan een vaste stijl,” vertelt Stijn Slabbinck, ARKS-architect en zoon van, “we willen steeds los van elke stijl of trend ontwerpen en zo warme architectuur creëren die mensen zich goed doet voelen.”

Geen emotieloze architectuur

“Wij gaan te werk op een diep menselijke manier”, vertelt vader Rudy Slabbinck. “Naast grondig onderzoek en innige samenwerking is het proces gestoeld op een innige dialoog. Zo hebben wij nog nooit twee keer hetzelfde neergezet. Doorheen die vijftig jaar is ARKS altijd ingegaan in dialoog gegaan met alle betrokken partijen, waardoor aan elk project wel een diep menselijk verhaal verbonden is.”

En die lijn gaat het bureau, dat uit negen medewerkers bestaat, doortrekken. “We weten wat AI en sleutel op de deur-architectuur met het vak kunnen doen. De komende jaren gaan we het vak opnieuw moeten uitdenken, zorgen dat er ruimte voor creativiteit blijft, en gevoelens nooit genegeerd worden.”