maatwerkbedrijf Compaan Het maatwerkbedrijf is voorlopig nog gevestigd in de Gentse haven. Foto: if

Maatwerkbedrijf verhuist met spijt uit de Muide en doekt twee diensten op: “We doen liever één iets goed, dan drie dingen een beetje”

Het atelier van het maatwerkbedrijf Compaan verlaat de Muide. De steenkapperij verhuist naar Oostakker, terwijl het hout- en metaalatelier zelfs worden opgedoekt. Compaan sluit zo een hoofdstuk af dat ooit begon met kunstenaar Walter De Buck.

Compaan biedt al jaren werk en ondersteuning aan wie elders moeilijker aan de slag kan. In 2016 vestigde de organisatie haar steenkapperij in de Gentse haven, op de plek waar Walter De Buck zich ooit op zijn beeldhouwwerken toelegde. Nadat de kunstenaar zich in 1984 had teruggetrokken uit de organisatie van Gentse Feesten, richtte hij er het ambachtencollectief Loods 13 op, een tewerkstellingsplaats voor langdurig werkzoekenden.

Later kwam Goca in de plaats, het Gents Opleidingscentrum voor Ambachten, tot Compaan in 2016 met dat centrum de krachten bundelde. “Sindsdien heeft Compaan een atelier voor hout-, metaal- en natuursteenbewerking. Maar die eerste twee zetten we stop wanneer we verhuizen”, zegt Jens Vercamer van Compaan.

Kamal Kharmach

“In ons team van vier mensen is iedereen het beste in, en het meest gefascineerd door, steen. We doen liever één iets goed, dan drie dingen een beetje. We hebben geleerd van Kamal Kharmach op televisie dat we moeten focussen.”

Foto; if

Foto: if

Het team van de steenkapperij bestaat uit vier leden met voornamelijk een psychosociale problematiek, die worden begeleid door een maatwerkcoach. Zij doen aan letterkappen in steen, grafsteenrestauraties en binnenkort maken ze ook keukenbladen.

Spijt in het hart

De verhuizing van het atelier komt niet uit de lucht gevallen: Compaan wist al langer dat het tegen eind volgend jaar weg moest van North Sea Port. De operationele werking verhuist al in september naar de Muizelstraat in Oostakker, de rest volgt geleidelijk aan. “We moeten in totaal dertig tot veertig ton steen verhuizen, dus dat is haalbaarder als het niet in één dag moet gebeuren.”

Hoewel het maatwerkbedrijf op de nieuwe site een moderner atelier krijgt, gebeurt de verhuizing niet zonder spijt in het hart. “Ergens is het spijtig dat we moeten verhuizen, vanwege de geschiedenis die bij deze plek hoort. Maar de infrastructuur is niet meer van deze tijd. Het is dubbel, maar als het binnen regent in ons atelier, is dat een teken dat het tijd is.”