Kurt De Bilde, An Liekens en Jorg Neuhard Kurt De Bilde, An Liekens en Jorg Neuhard. Foto: koen fasseur

Delicieux en Moeke: twee bekroonde streekproducten voor Jespers Koffie

Het Vlaams label ‘Streekproduct’ is een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM en bestaat twintig jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag erkende het Steunpunt Streekproducten acht nieuwe producten. Jespers Koffie krijgt het keurlabel voor twee van zijn blends: Delicieux en Moekes.

Het aroma van vers gebrande koffie loodst je zonder problemen naar de koffiezaak in de Dorpsstraat. Hier openden An Liekens en Kurt De Bilde twee jaar geleden hun koffiezaak. Door te kiezen voor het centrum van Kapellen gaf het duo een nieuw elan aan de typische Antwerpse koffiezaak en zetten ze familiezaak met meer dan honderd jaar koffie-ervaring voort.

De liefde voor koffie vertaalt zich nu in twee keurmerken voor koffieblends van Jespers Koffie. Kurt De Bilde: “ In Kapellen zijn we nog maar twee jaar en onze zaak in Schoten is nog recenter. Om het keurlabel van Erkend Streekproduct te krijgen moet jouw product niet alleen ambachtelijk zijn en lokaal worden gemaakt, het moet ook een geschiedenis kunnen voorleggen. Dat is voor Jespers Koffie geen probleem want de zaak gaat terug naar het begin van vorige eeuw.”

Moekes Blend is een erkend streekproduct. Foto: koen fasseur

Aan het begin van de 20ste eeuw kon u aan de Oever, nabij het Antwerpse Sint-Andries, naar ‘In Het Koffiemoleken’. Joseph Jespers nam de zaak in 1920 over van een familielid. Zijn zoon Jozef werd de zaakvoerder in 1953. Twee van zijn kinderen Jo en Emilia zetten in de jaren negentig de familiezaak verder als koffiebranderij en buurtsupermarkt. Eind 2019 gingen ze met pensioen en dreigde de geschiedenis van de familiezaak te stoppen.

De kleindochter van Jozef Jespers, An Liekens en haar man Kurt De Bilde dachten daar anders over en besloten om het merk Jespers Koffie en de blends van de verschillende soorten koffies over te nemen . Twee jaar geleden startten ze hun zaak aan de Dorpsstraat 47, waar ze nu dertien blends aanbieden. Dat zijn geheime samenstellingen van verschillende koffiesoorten. Vanuit de winkel krijgen klanten een inkijk op het branden van de koffie. Jespers Koffie is immers een beleveniswinkel met ook een degustatieruimte.

Moekes blend

“In de winkel in Antwerpen noemde sprak iedereen de moeder van An aan met Moeke. Familiebanden speelden hierbij geen rol. Wanneer Mieke Jespers, want dat was haar echte naam, een koffie wilde, stapte ze af op de grote bussen koffiebonen en stelde zo haar eigen blend samen. Dat was een erg lekkere en toegankelijke blend. Die bestaat ondertussen al meer dan veertig jaar, maar werd enkel op bestelling geroosterd en was niet in de winkel te koop. Later besloten we om haar blend toch te commercialiseren en om er meteen ook onze huisblend van te maken. Beschouw het als een eerbetoon aan ons Moeke en als kers op de taart draagt Moekes blend nu ook nog het label van erkend streekproduct”, zegt Kurt De Bilde.

Delicieux kreeg ook het keurmerk. Die is ontwikkeld door Joseph Jespers en is al meer dan een halve eeuw een lokale lekkernij en de meest verkochte koffie.

Foto: koen fasseur

Koffiebranderij

Vanuit de zaak hebben klanten inkijk op het koffiebranden. Dat is nog altijd het domein van Jo Jespers. In tegenstelling tot vroeger toen alles nog manueel verliep, staat naast de Duitse brander nu ook de aangesloten computer centraal. “We stellen het koffiebranden op punt stellen en dat is manueel werk. Ervaring en kennis van de ongebrande koffie zijn belangrijk. Wanneer alles op punt staat, slaan we het eindproces op in de computer. Zo leveren we steeds per koffiesoort de beste kwaliteit”, verzekert Jo Jespers. Kurt De Bilde volgde al een opleiding tot koffiebrander, maar Jo Jespers blijft koffiebrander. Info: www.jesperskoffie.be.