Het aantal bouwbedrijven dat afwijkt van het collectief bouwverlof en een eigen vakantieregeling heeft, stijgt bovendien jaar na jaar en is verdubbeld in vergelijking met 2016. Afwijken van dat collectief bouwverlof kan perfect. Het collectieve bouwverlof is een voorstel, geen verplichting.
Nog uit de bevraging blijkt dat de helft van de zaakvoerders samen met de werknemers vakantie neemt. 4 op 10 zaakvoerders werkt langer door of keert vroeger terug. Ook blijft 2 op 3 zaakvoerders bereikbaar tijdens de vakantie.
Lees ook: Controle op Schotense bouwwerven: zeven zwartwerkers en één illegale werknemer aangetroffen
Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Deze vastgelegde rustdagen zijn verplicht en je kan daar als werkgever enkel in uitzonderlijke situaties van afwijken.
Embuild zei half juni dat sommige bedrijven overwegen om het bouwverlof naast zich neer te leggen en deze zomer door te werken om de grote achterstand goed te maken die is opgelopen door het slechte weer van de voorbije maanden.
Bouwunie is alvast vragende partij voor een uniforme regeling per gewest: 1 periode voor Vlaanderen, 1 voor Wallonië en 1 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In plaats van een regeling per regio, zoals dat nu het geval is.
Hieronder een overzicht van het collectieve zomerbouwverlof per regio in Vlaanderen (voor de bedrijven die het collectieve bouwverlof volgen):
- Brussel-Halle-Vilvoorde: 8 juli t.e.m. 2 augustus
- Leuven: 15 juli t.e.m. 2 augustus
- Antwerpen: 15 juli t.e.m. 2 augustus
- Limburg: 15 juli t.e.m. 2 augustus
- Oost-Vlaanderen (excl. Lokeren en Hamme): 15 juli t.e.m. 2 augustus
- West-Vlaanderen: 22 juli t.e.m. 9 augustus
- Lokeren en Hamme: 22 juli t.e.m. 9 augustus