de spekhoeve Foto: Dirk Vertommen

De Spekhoeve vervangt zomerbar door proefdagen: “Leuk om ons vlees te laten proeven aan de mensen”

Landbouwbedrijf De Spekhoeve in Hallaar (Heist-op-den-Berg) is al vijf generaties actief. De varkenshouderij met hoevewinkel mag haar succesvolle zomerbar niet meer organiseren door nieuwe regels, maar ze mogen in de boerderij nog wel vier proefzondagen organiseren tijdens de zomervakantie. Daar kunnen mensen dan proeven van het spek, de hamburgers en de pulled pork waar ze hier zo fier op zijn.

Al vijf generaties lang zijn de Staquets landbouwers. Jules streek begin 20ste eeuw neer in Heist, zoon René nam het later over, gevolgd door zijn zoon Jul in 1977. Daarna volgde Koen Staquet (59) hem op. En zijn zoon Vince (25) is nu al de vijfde generatie. Samen met Koens moeder Josée Meuris (85), zijn echtgenote Karin Belmans (63) en zijn zus Renilt (62) verzamelen ze vandaag om te kokkerellen met eigen producten.

Renilt is voor de gelegenheid mooi uitgedost. “Ik vertegenwoordig hier vandaag Jul, de vader van Koen. Ik heb kleren aan uit de tijd dat hij landbouwer was. Zo is hij er ook een beetje bij”, zegt ze.

In de Spekstraat houdt de familie Staquet 1.100 varkens. Het is één van de twee overgebleven varkensboeren van Heist-op-den-Berg, waar ze in de jaren zeventig en tachtig met 35 waren. De dieren worden hier geboren als big en ze blijven hier zo’n zes maanden, tot ze slachtrijp zijn. Op dat moment wegen ze zo’n 120 kilogram. Ze krijgen meel, eigen geteelde mais en eigen geteeld graan voor de kiezen. De laatste weken groeien ze tot wel een kilogram per dag.

“In ons vlees zitten geen bewaarmiddelen en we spuiten het niet in met water. Dat is toch een heel verschil met veel vlees uit de supermarkt. Alles wordt bij ons vers vacuüm getrokken en meteen ingevroren en zo verkocht.”

Varkensboer Koen Staquet

“We openden al twee jaar van juni tot september een zomerbar op ons maïsveld. Maar dat mogen we niet meer organiseren. Door een rechterlijke uitspraak mag er nergens nog horeca worden georganiseerd in landbouwzone. Gelukkig hebben we in samenspraak met de gemeente wel toelating om vier proefzondagen te organiseren verspreid over de zomer. Het concept zal gelijkaardig zijn. Voor ons is het vooral leuk om ons vlees te laten proeven aan de mensen”, legt Koen uit.

Geen bewaarmiddelen

Want daar zijn ze hier heel fier op. “In ons vlees zitten geen bewaarmiddelen en we spuiten het niet in met water. Een hamburger of een stuk spek van ons krimpt niet als je het bakt. Dat is toch een heel verschil met veel vlees uit de supermarkt. Ik betaal ook niet graag iets om het dan te zien verdampen in je pan. Alles wordt bij ons vers vacuüm getrokken en meteen ingevroren en zo verkocht. Maandelijks kunnen klanten hier ook vlees bestellen, dat is dan niet diepgevroren”, zegt Vince.

Die werkwijze charmeert de klanten van de hoevewinkel wel. “Ze vinden het ook een troef dat ze weten vanwaar hun eten komt. Dat vinden mensen hoe langer hoe belangrijker”, aldus Koen.

De broodjes met spek, pulled pork en hamburger. — © Dirk Vertommen

Mensen kunnen het hele jaar door terecht in de hoevewinkel op vrijdag en zaterdag. In het assortiment zitten ruim twintig vleessoorten, waaronder verschillende soorten spek, pensen, koteletten, spiering, varkenshaasje, varkenswangen, stoofvlees, hamburger, enzovoort.

“Onze gehaktproducten zijn trouwens ook glutenvrij omdat we geen toevoegingen gebruiken: alleen vlees, kruiden en ei. Je proeft dan ook het pure vlees”, zegt Karin terwijl ze de vleesjes buiten bakt op een grillplaat.

“Op dit moment zijn de prijzen voor varkensvlees correct, maar soms verdienen we er niets op. Je mag gerust weten dat Vince, Karin en ikzelf ook nog alle drie buitenshuis werken om zo mee het bedrijf draaiende te houden”

Varkensboer Koen Staquet

“We zijn met hart en ziel aan onze boerderij verbonden. Ook al zitten er soms verlieslatende jaren tussen. Op dit moment zijn de prijzen voor varkensvlees correct, maar soms verdienen we er niets op. Je mag gerust weten dat Vince, Karin en ikzelf ook nog alle drie buitenshuis werken om zo mee het bedrijf draaiende te houden. In onze vrije tijd zijn we alle drie dan ook nog fervent lid van de judoclub. Je merkt, we zitten weinig in onze zetel”, lacht Koen.

Tijdens de proefdagen zullen broodjes met traaggegaard gemarineerd buikspek, hamburger en pulled pork verkocht worden aan 8 euro per stuk. De proefdagen staan in de zomer van 2024 ingepland op zondagen 14 juli, 28 juli, 11 augustus en 25 augustus. Telkens van 12 uur tot zonsondergang. “De pasgeboren biggetjes kunnen dan ook geknuffeld worden. Want ja, we zien die beestjes in onze familie heel graag. Hoe kan dat ook anders als je ziet hoe schattig ze zijn”, lacht Renilt.