Mond vol Mechelen De Mechelse smaakmakers. Foto: rr

Twaalf smaakmakers reizen terug naar Bourgondische hoogdagen met ‘Mond vol Mechelen’

'Mond vol Mechelen' neemt je met een culinaire route langs tien Mechelse smaken mee naar de Bourgondische hoogdagen van 500 jaar geleden. Samen met ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh ontwikkelden twaalf culinaire ondernemers tien producten van nu, maar met typische ingrediënten van toen.

Schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer wil de culinaire evolutie van Mechelen weer tot leven wekken met ‘Mond vol Mechelen’. “Daarvoor ging Visit Mechelen aan de slag met twaalf geëngageerde culinaire ondernemers onder begeleiding van ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh. Dat resulteerde in een verrassende culinaire tocht langs tien Mechelse smaken”, aldus de schepen.

Twaalf smaakmakers

“Wie nieuwe wereldsmaken wilde proeven, moest begin 16de-eeuw in het mondaine Mechelen zijn. Dat bracht ook heel wat ondernemerschap met zich mee, ambachten vierden hoogtij. Het Mechelen van vandaag kenmerkt zich eveneens door een sterk netwerk van handels- en horecazaken, waarvan twaalf ondernemers het lekkers van nu, maar dan met de typische ingrediënten van toen, op het menu hebben gezet”, zegt Greet Geypen, schepen van ondernemen.

Mechelen MeeMaken steunde de zoektocht naar deelnemers en het inspireren van geïnteresseerde ondernemers. Daarnaast heeft de handelaarsvereniging ook een financiële bijdrage geleverd van € 1000 voor het drukken van verpakkingsstickers. Zo helpen ze de deelnemers met hun producten extra te promoten.

 

Mond vol Mechelen
Een van de tien producten, een exotische keverpraline van The Cacao Project. Foto: rr

Jeroen Van Vaerenbergh zocht naar creatieve en ondernemende smaakmakers die het aandurven om een culinaire tijdreis te maken. Samen namen ze een duik in de overvolle voorraadkast van het Bourgondische Mechelen om met middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken.

Tien Mechelse smaken

“Bij de Mechelse smaakmakers ontdekte ik dezelfde ondernemende creatieve geest die je hier 500 jaar geleden ook aantrof”, vertelt Van Vaerenbergh. “Mond vol Mechelen toont dat we moeten durven om creatief aan de slag te gaan met het culinair erfgoed. Geschiedenis gaat over een continu proces van verandering waar mensen steeds opnieuw smaak geven aan het dagelijks leven met de ingrediënten en uitdagingen van het moment.”

Dat leidde tot deze tien Mechelse producten:
• Renaissancebier ‘Mechelse Felle’ van Brouwerij Het Anker
• Een exotische keverpraline bij The Cacao Project
• De Bourgondiër in Kaaswinkel Schockaert
• Mechelse peperkoek bij Broodbroeders i.s.m. Awardt
• ‘Habsburger’ en drankje bij Funky Jungle
• Appel-met-venkelijs bij Gauthier
• Speculaas bij De Zotte Morgen
• Mechelse Mosterd (binnenkort beschikbaar)
• Mechelse honingkoekjes door Philip’s Biscuits
• Bourgondische visbereidingen te proeven bij Restaurant Emiel en Luc Vis

“De tien culinaire producten van Mond vol Mechelen vind je met tekst en uitleg terug in de gratis app van Visit Mechelen, die toegang biedt tot een culinaire wandeling en interviews met de ondernemers. Vijf van deze producten werden ook opgenomen in het Prikkelpakket dat te koop is bij Visit Mechelen”, besluit schepen Siffer.

Mond vol Mechelen
Foto: rr