Bakkerij Heylen-Troonbeeckx Grondlegger Louis zit nog vol met ideeën voor de toekomst. Foto: Joren De Weerdt

Bakkerij Heylen-Troonbeeckx viert vijftigste verjaardag

Bakkerij Heylen-Troonbeeckx in Grasheide (Putte) bestaat vijftig jaar. Grondlegger Louis Heylen (72) kreeg het bakkersvak van thuis uit mee en gaf de liefde op zijn beurt door aan zijn zoons en kleinzoon. Komend weekend worden klanten getrakteerd op een geschenkje.

Bakker Louis Heylen komt uit een echte bakkersfamilie met een indrukwekkende voorgeschiedenis. In 1974 nam hij de bakkerij van zijn ouders in Beerzel (Putte) over. In 1982 verhuisde hij met zijn zaak naar Grasheide. In 1989 opende hij een tweede winkel. Na verloop van tijd richtte Louis een tweede bedrijf op, De Dageraad, dat producten afneemt van Heylen-Troonbeeckx. Hij heeft inmiddels ook zaken in Booischot (Heist-op-den-Berg), Putte-centrum en Berlaar-Heikant (Berlaar).

“Maar zelfs op mijn leeftijd zit ik niet stil”, zegt Louis. “Ik heb nog heel wat ideeën voor uitbreiding en doe voort voor mijn kinderen. Mijn filosofie en mijn raad voor jonge bakkers: maak iets lekker voor de mensen. Zo krijg je centen in de schuif en kan je investeren en weer produceren. Zo’n vijftien jaar geleden werd ik in een bakkersboekje, dat in Nederland en België werd verspreid, omschreven als een topbakker met visie en passie. Niet om te stoefen, maar dat doet wel iets.”

Blijven investeren

Louis komt uit een gezin met veertien kinderen. In 1970 huwde hij met zijn echtgenote Christiane Troonbeeckx. Hij herinnert zich nog hoe hij in die tijd voor zijn vader werkte aan 45 frank per uur, amper een goeie euro. “Een metser-diender verdiende toen al zo’n 120 frank per uur”, zegt hij. “Ik werkte meer dan 100 uur per week, maar mijn vader had me gezegd dat als ik goedkoop werkte, ik de zaak goedkoop van hem zou kunnen krijgen. Ik betaalde er 370.000 frank voor. Als je iets wil bereiken, moet je er gewoon enorm hard voor werken. Dat heb ik ook gedaan.”

Hoewel zijn bedrijf doorheen de jaren enorm gegroeid is, gaat Louis niet akkoord met de benaming van industriële bakkerij. “Nee, ik heb een grote ambachtelijke bakkerij op moderne wijze”, zegt hij. “Intussen krijgen in mijn hoofd de volgende ideeën al vorm.”

“Mijn kleinzoon maakt zich zorgen dat hij later geen geschikt personeel meer gaat vinden, want die zoektocht wordt alsmaar moeilijker. Als hij met zijn beide voeten op de grond blijft en de zaak later wilt overnemen van zijn vader, dan zal ik zorgen voor robotten en nieuwe machines.”

Louis Heylen

“Ik kom er nog maar eens op terug: je moet blijven investeren om beter te kunnen produceren. Zo’n innovatieve bedrijven pik je er zo uit.”

Zeldzaam

Louis is van plan om de fakkel als zaakvoerder dit jaar door te geven aan zijn zoon David. Zijn zoon Geert gaat dan werken als werknemer van zijn broer. Kleinzoon Matthijs, de zoon van David, werkt ook in de zaak en staat als derde generatie klaar in de coulissen. “Een bakkerij die al vijftig jaar meedraait, is tegenwoordig zeldzaam”, zegt Louis trots. “Vaak hoor je mensen van 40 jaar die al werkmoe zijn. Zo ben ik nooit geweest. Of er is geen opvolging, maar dat is bij ons momenteel dus ook geen probleem.”

Bakkerij Heylen Troonbeeckx
Al drie generaties lang staat bakkerij Heylen-Troonbeeckx in voor warm gebak. Foto: Joren De Weerdt

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni profiteerden de klanten mee van de verjaardag van bakkerij Heylen-Troonbeeckx en kregen een geschenkje.