Philippe Gysels Philippe Gysels snijdt wat plakjes Itaiaanse ham. Foto: JAA

Slager Philippe Gysels al twee jaar gelukkig in Schoten

De beste preparé van Schoten? Die vind je bij Gysels, aan de kerk van de Villerslei. Dat vinden toch veel mensen. Het is maar één van de succesproducten van slager Philippe Gysels, die twee jaar geleden de sprong waagde om ook een winkel in zijn woonplaats Schoten te openen. “En daar heb ik geen spijt van gekregen”, evalueert de jonge ambachtsman.

Het was lang en voor heel wat Schotenaren ook wel bang afwachten wat er met de verlaten slagerij bij de kerk Heilige Familie zou gebeuren na het faillissement van de vorige uitbaters. Zou de lange beenhouwerstraditie over de vaart, meer dan veertig jaar geleden gestart door John Van Wijnsberghe en echtgenote Liliane Van Staeyen, nog wel standhouden?

Ja dus, dankzij Philippe Gysels. Hij kwam niet bepaald onbeslagen op het ijs. Zijn familie beoefent het beenhouwersambacht sinds 1886. Eerst in Merksem met stamvader François Gysels. Later op verschillende locaties in het Antwerpse. Sinds 2015 had Philippe zijn eigen winkel aan de Nationalestraat, in hartje Antwerpen. Fietsen in het dorpscentrum van ‘s-Gravenwezel kan nog levensgevaarlijk zijn

“Mijn vrouw en ik wonen – nu ook samen met onze twee kindjes – al geruime tijd in Schoten en telkens toen ik voorbij dat pand reed, kriebelde het. Uiteindelijk heb ik toegehapt en kon ik met de curator tot een akkoord komen. Een heel avontuur. Maar nu – precies twee jaar na de opening – kan ik gelukkig zeggen dat het een goede beslissing is geweest”, ontvangt Philippe ons in zijn zaak.

Slager Philippe Gysels (l) met twee van zijn medewerkers. Foto: JAA

Team

“Ik ben in Schoten zelf hartelijk onthaald. Meer zelfs: die eerste weken heb ik de toestroom aan klanten wat onderschat. Onze preparé, kip-curry en andere proevertjes vlogen de deur uit. Het was echt flink gas geven. Maar intussen kennen we onze klanten goed, al komen er gelukkig nog altijd nieuwe mensen bij”, stelt Philippe.

Die prijst zich gelukkig dat hij er niet alleen voorstaat, maar achter de schermen kan rekenen op slagers Eric en Koen en aan de koeltoog op Inge en Sabine. “Een dreamteam”, zegt hij spontaan.

Slagerij Gysels staat bekend om zijn kwaliteitsvlees, salades, charcuterie en steeds meer ook om zijn bereide maaltijden, allemaal zelfbereid en verser dan vers gekapt in het atelier achter de winkel. Elke weekdag zijn er andere acties zodat ook wie op de kleintjes moet letten, zijn voordeel kan doen. Het ‘gehakt’ van Gysels heeft misschien wel de grootste faam. En als de zomerse temperaturen eindelijk ook Schoten eens zullen verwarmen, is het goed om weten dat de beenhouwer aan de kerk ook een uitgebreid barbecueassortiment heeft.